Ο αντίπαλος του Πούτιν που έχει επιζήσει από δύο περίεργες δηλητηριάσεις

In this photo taken on Friday, Jan. 29, 2016, Vladimir Kara-Murza, 35, Russian opposition activist poses for a photo in Moscow, Russia. Russia's opposition movement struggles to rally around one unifying figure two years after Nemtsov, a former deputy prime minister, was gunned down just outside the Kremlin wall on Feb. 27, 2015. (AP Photo/Dmitri Beliakov)
In this photo taken on Friday, Jan. 29, 2016, Vladimir Kara-Murza, 35, Russian opposition activist poses for a photo in Moscow, Russia. Russia's opposition movement struggles to rally around one unifying figure two years after Nemtsov, a former deputy prime minister, was gunned down just outside the Kremlin wall on Feb. 27, 2015. (AP Photo/Dmitri Beliakov) AP

Ο 35χρονος με ηγετικό ρόλο στη "δημοκρατική αντιπολίτευση" στο καθεστώς Πούτιν, που έχει βγει ζωντανός από δύο απόπειρες δολοφονίας του. Ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Ρωσία για να συνεχίσει το έργο του

Έτοιμος να επιστρέψει από την Ουάσινγκτον στη Ρωσία και να συνεχίσει το έργο του ως εκ των επικεφαλής της "δημοκρατικής αντιπολίτευσης" στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ο Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα, μόλις έξι εβδομάδες μετά την δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του με δηλητήριο.

Η πρώτη απόπειρα εναντίον του έγινε στη Μόσχα τον Μάιο του 2015, όταν κατά τη διάρκεια μίτινγκ με συναδέλφους του στη Μόσχα και ενώ είχε προηγηθεί γεύμα σε εστιατόριο, ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα. Αρχικά κρίθηκε ότι αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα, ωστόσο οι εξετάσεις στην πορεία έδειξαν ότι είχε δηλητηριαστεί. Μετά από αρκετές εβδομάδες, πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στις δραστηριότητές του.

ADVERTISING

Τον Φεβρουάριο και ενώ βρισκόταν στο σπίτι των πεθερικών του, αισθάνθηκε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα, διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο και τον ανέλαβε η ίδια ιατρική ομάδα που του είχε σώσει τη ζωή και πριν από δύο χρόνια.

"Δεν έχω καμία ιδέα για το πού, το πότε και το πώς. Όταν είμαι στη Ρωσία έχω πολλές συναντήσεις κάθε μέρα, σε καφέ, σε εστιατόρια. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι για το γιατί. Δεν έχω καμία αμφιβολία αυτή ήταν μια προσπάθεια για φόνο και όχι για να με τρομάξουν. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λόγω των πολιτικών μου δραστηριοτήτων στη Ρωσία, στη δημοκρατική αντιπολίτευση στο καθεστώς του Πούτιν", δήλωσε ο 35χρονος Ρώσος.

Και πρόσθεσε: "Δεν ξέρω αν ήταν εντολή του Πούτιν, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα. Αυτές ήταν δύο απόπειρες δολοφονίας μου. Ο τρόπος που έγιναν, ήταν πολύ εξελιγμένη τοξίνη, που μπλοκάρει όλο τον οργανισμό μέσα σε 6 ώρες. Η παρουσία της εξελιγμένης τοξίνης που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη, μου δείχνει ότι πρέπει να είναι άτομα που έχουν ή είχαν σχέση με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γ' αυτό".

Όσον αφορά τον λόγο, ο Κάρα-Μούρζα απάντησε: "Θα έλεγα ότι είναι η εμπλοκή μου στο νόμο Μαγκνίτσκι. Πρώτα απ' όλα η συμμετοχή μου στην προσπάθεια να περάσει στις ΗΠΑ ο νόμος Μαγκνίτσκι πριν από 5 χρόνια, ο οποίος επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

(Πηγή: Independent, φωτό: AP Photo/Dmitri Beliakov)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
SHARE:

24Media Network