Ο Μπάιντεν εξετάζει 1 δισ. δολάρια σε νέα όπλα για το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Στρατός του Ισραήλ
Στρατός του Ισραήλ AP Photo Tsafrir Abayov

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε και μια νέα σειρά κυρώσεων που στοχεύουν ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει νέα ενίσχυση άνω του 1 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ για νέες στρατιωτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων νέων εξοπλισμών αρμάτων μάχης, στρατιωτικών οχημάτων και βλημάτων όλμων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους οι συμφωνίες “περιλαμβάνουν 700 εκ. δολάρια για πυρομαχικά 120 mm για άρματα μάχης, 500 εκ. δολάρια για τακτικά στρατιωτικά οχήματα και 100 εκ. δολάρια για όλμους εκτεταμένου βεληνεκούς”, με τα παραπάνω να εξετάζονται και να χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι παραδόσεις των οπλισμών αυτών ενδέχεται να πάρουν μήνες ή χρόνια για να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τις πληροφορίες να έρχονται λίγο μετά την επίθεση του Ιράν και την απάντηση της πλευράς Νετανιάχου, και στην τελική ευθεία για τις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, το Ισραήλ βρίσκεται εν αναμονή της επίθεσης στη Ράφα στη Γάζα, με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους εγκλωβισμένους στην πόλη, αμάχους. Για την περίπτωση της Ράφα ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει απλώς “ανησυχίες” το οποίο το Ισραήλ ανέφερε “πως θα λάβει υπόψη του”, μετά τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το προηγούμενο διάστημα. Αναγνώρισαν δε, ως κοινό αντίπαλό τους τη Χαμάς.

Κυρώσεις προς το Ιράν

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μια νέα σειρά κυρώσεων που στοχεύουν ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης και το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ. Εξ αρχής άλλωστε, μετά το χτύπημα του Ιράν, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την “ακλόνητη στήριξή τους” προς το Ισραήλ, ζητώντας πάντως αποκλιμάκωση χωρίς στρατιωτικά αντίποινα “μεγάλης έκτασης”. 

Μετά την εκτόξευση δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν προς το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ “θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του συμμάχου τους”, με τη “βοήθεια” αυτή να μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση για εξοπλισμούς.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε ακόμη κυρώσεις σε 16 άτομα και δύο οντότητες που, όπως αναφέρει, επιτρέπουν την παραγωγή και τη δοκιμή UAV του Ιράν καθώς και τη διάδοση σε φορείς που εργάζονται για λογαριασμό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας. Το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε πέντε εταιρείες που παρέχουν ή αγοράζουν υλικά παραγωγής χάλυβα.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις στην ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία Bahman Group και σε τρεις από τις θυγατρικές της, “οι οποίες συνέχισαν να υποστηρίζουν ουσιαστικά το IRGC και άλλες καθορισμένες οντότητες”, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβάλλει ταυτόχρονα νέους ελέγχους για να περιορίσει την πρόσβαση του Ιράν στις τεχνολογίες, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει ταυτόχρονα κυρώσεις κατά αρκετών ιρανικών στρατιωτικών οργανισμών, ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στη βιομηχανία UAV και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, σε μια προσπάθεια περαιτέρω πίεσης προς τη Τεχεράνη.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ διαθέτουν δυνάμεις στο Ιράκ και την Συρία και έχουν δηλώσει πως διατίθενται να αναχαιτίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, ανάλογα με την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύονται, κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν σε περιπτώσεις επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα