Ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας

Protesters hold placards outside government headquarters during a rally in support of Edward Snowden, the former National Security Agency contractor, in Hong Kong, China, on Saturday, June 15, 2013. Protesters marched to Hong Kongs government headquarters demanding their leaders protect Edward Snowden, who fled to the city after exposing a U.S. surveillance program. Photographer: Luke Casey/Bloomberg via Getty Images
Protesters hold placards outside government headquarters during a rally in support of Edward Snowden, the former National Security Agency contractor, in Hong Kong, China, on Saturday, June 15, 2013. Protesters marched to Hong Kongs government headquarters demanding their leaders protect Edward Snowden, who fled to the city after exposing a U.S. surveillance program. Photographer: Luke Casey/Bloomberg via Getty Images BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Ακόμα βρίσκεται στη Μόσχα ο κατάσκοπος - βαθύ λαρύγγι" σύμφωνα με αξιωματούχους. Συνεχίζεται το θρίλερ για τη φυγάδευση του

Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σήμερα στον χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει κάνει κράτηση σε κάποια πτήση για να αναχωρήσει από την ρωσική πρωτεύουσα, παρά τις πιέσεις από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο 30χρονος Αμερικανός εγκατέλειψε τις ΗΠΑ αυτό τον μήνα και μετέβη στο Χονγκ Κονγκ αφού διέρρευσε λεπτομέρειες για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από την αμερικανική κυβέρνηση και την Κυριακή έφθασε στη Μόσχα.

Την Δευτέρα αναμενόταν να αναχωρήσει για την Αβάνα, αλλά δεν επιβιβάστηκε στην πτήση.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, δεν έχει θεαθεί μετά την άφιξή του στη Μόσχα. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.

Πηγή της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ δήλωσε ότι τόσο ο Σνόουντεν όσο και η Σάρα Χάρισον με την οποία συνταξίδευε και η οποία είναι ερευνήτρια του ιστότοπου WikiLeaks, είχαν κάνει κράτηση σε σημερινή πτήση για την Αβάνα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σνόουντεν δεν έχει κάνει καμία κράτηση για πτήση που θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες.

Αξιωματούχος του τμήματος μετανάστευσης δήλωσε ότι ο Σνόουντεν δεν είχε κάνει αίτηση για την απόκτηση βίζας προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία και ότι μπορεί να παραμείνει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου "για όσο διάστημα επιθυμεί" χωρίς να χρειαστεί να κάνει αίτηση για βίζα μετεπιβίβασης.

Ο Πούτιν έχει απορρίψει τα αμερικανικά αιτήματα για έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ και δήλωσε την Τρίτη ότι θα πρέπει ο νεαρός αμερικανός να επιλέξει τον προορισμό του και να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας το συντομότερο δυνατό.

Ο Ισημερινός έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες μέχρι να αποφασίσει επί του αιτήματος παροχής πολιτικού ασύλου.

 Η Microsoft ζητάει περισσότερη διαφάνεια μετά τις καταγγελίες του Σνόουντεν για την κατασκοπεία στο Ίντερνετ από τις αμερικανικές αρχές         

Μετά την Google, η Microsoft ζήτησε επίσης άδεια στις ΗΠΑ για να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα από τις υπηρεσίες πληροφοριών που αφορούν τους χρήστες της μετά τις αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση του Ίντερνετ σ' όλο τον κόσμο από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Ένα αίτημα της Microsoft προς το ειδικό αμερικανικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISA), κατατέθηκε στις 19 Ιουνίου, την επομένη ενός παρόμοιου διαβήματος από την Google, η οποία επιθυμούσε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της που έχει δεχθεί από τις διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες ερευνών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το FISA.

Οι δύο αμερικανοί γίγαντες της πληροφορικής υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να καθησυχάσουν τους χρήστες και τους πελάτες τους μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές αρχές των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των επικοινωνιών μέσω Ίντερνετ σ' ολόκληρο τον κόσμο.

"Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εσφαλμένα πως το επίμαχο πρόγραμμα με την ονομασία Prism επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση 'να κατασκοπεύει απ' ευθείας τους κεντρικούς σέρβερ' της Microsoft και άλλων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών", σύμφωνα με το αίτημα της Microsoft, το οποίο επικαλείται το FISA.

"Η Microsoft προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να διορθώσει αυτή την εσφαλμένη εντύπωση (...) που αφήνει να εννοηθεί ότι προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους σέρβερ και τα δίκτυά της".

Η Microsoft ζήτησε από το FISA να της επιτρέψει να αποκαλύψει τον αριθμό των αιτημάτων που της απηύθυναν οι αρχές και τα οποία θεωρούνται απόρρητα.

Η Google είχε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τα αιτήματα αυτά που της έγιναν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι δεν έχει "τίποτε να κρύψει".

"Μια μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη", υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της Google την ώρα που κατέθετε το αίτημα.

Η Google διευκρίνισε πως επιδιώκει να πετύχει μια δικαστική απόφαση η οποία θα της επιτρέψει να δημοσιοποιήσει "περιορισμένες παγκόσμιες στατιστικές" σχετικά με τις εντολές που έχει λάβει για να διαβιβάσει δεδομένα.

Οι δικηγόροι της Google και της Microsoft υποστηρίζουν πως οι εταιρείες τους έχουν το δικαίωμα, βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους απέναντι σε προγράμματα κατασκοπείας.

Οι Google, Facebook και άλλες επιχειρήσεις τεχνολογίας έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν εν γνώσει τους στο μυστικό πρόγραμμα Prism, που επιτρέπει στην NSA και το FBI να ψάχνει διακριτικά στους σέρβερ τους.

Το πρόγραμμα φέρεται ότι άρχισε να λειτουργεί το 2007 και έκτοτε αναπτύχθηκε μέχρι του σημείου να συμβάλλει βασικά στην άκρως απόρρητη καθημερινή ενημέρωση του Μπαράκ Ομπάμα από τις υπηρεσίες πληροφοριών.          

SHARE:

24Media Network