Ο Ερντογάν μιλά για σύνορα και κοντοστέκεται στη Θεσσαλονίκη

default image

Διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για τα σύνορα, με αφορμή την Μοσούλη, ακόμα και αν αυτό "βαραίνει την καρδιά μας". Ποια η έμμεση αναφορά του στη Θεσσαλονίκη

Η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών ακόμα και αν αυτό “βαραίνει την καρδιά μας”, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Προύσα.

“Μπορώ να σας πω ότι δεν δεχτήκαμε εθελοντικά τα σύνορά μας όπως είναι σήμερα. Οι άνθρωποι που ίδρυσαν το κράτος μας γεννήθηκαν εκτός αυτών των συνόρων”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στον γεννημένο στη Θεσσαλονίκη, Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της ιρακινής πόλης Μοσούλης, η αποτελούσε κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

“Μερικοί αδαείς λένε: Τι σχέση έχετε εσείς με το Ιράκ; Αυτές οι περιοχές για τις οποίες μιλάμε είναι μέρος της ψυχής μας”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Ακόμα και αν αυτό βαραίνει τις καρδιές μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών”.

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν έγινε μετά την κίνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι να αρνηθεί την πρόταση της Τουρκίας να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Η γείτονα χώρα ήθελε να λάβει μέρος σ’ αυτές, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η πόλη βρίσκεται σταθερά στη σφαίρα επιρροής της.

Πηγή: Reuters, Hurriyet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα