Ο Ερντογάν προτείνει τουρκική πόλη για το νόμπελ ειρήνης σχετικά με το προσφυγικό

Ο Ερντογάν προτείνει τουρκική πόλη για το νόμπελ ειρήνης σχετικά με το προσφυγικό

Το κόμμα της Δικαιοσύνης του προέδρου έστειλε επιστολή στην επιτροπή, προτείνοντας μια μικρή τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία και τους κατοίκους της για το βραβείο ειρήνης, σχετικά με την στάση της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης

Μπορεί Ευρώπη, Τουρκία και Ελλάδα να μην μπορούν να συμφωνήσουν για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού, κάθε πλευρά όμως αναγνωρίζει στο δικό της στρατόπεδο τους ανθρώπους που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κατάστασης. Μετά την πρόταση της Ελλάδος για το βραβείο Νόμπελ σε ανθρώπους των ελληνικών νησιών και η Τουρκία απέστειλε επιστολή στην ειδική επιτροπή, προτείνοντας για τον ίδιο σκοπό την πόλο Κίλις στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το κόμμα AKP του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε υποψηφιότητα στην νορβηγική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, με το σκεπτικό πως η μικρή τουρκική πόλη φιλοξενεί πλέον 120.000 Σύρους πρόσφυγες, όσοι περίπου είναι και οι κάτοικοί της.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ayhan Sefer Ustun, σε μια ολοσέλιδη επιστολή, τόνισε πως η πόλη πρέπει να επιβραβευτεί και να γίνει παράδειγμα φιλοξενίας για άλλες πόλεις του κόσμου. Ο Ustun, υπεύθυνος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κόμμα, ανέφερε: "Η πολιτική "ανοιχτών συνόρων" της Τουρκίας είχε τεθεί σε εφαρμογή εξ αρχής. Οι πολίτες μας έδειξαν ευαισθησία για το θέμα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση. Το Κίλις, είναι μια πόλη στα νότια της Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Συρία. Ο πληθυσμός της είναι 129.000 κάτοικοι και φιλοξενεί 120.000 Σύρους - σχεδόν ίσο αριθμό με τον πληθυσμό της".

Όπως εξηγεί ο Τούρκος βουλευτής, η επιτροπή θα έπρεπε να λάβει υπόψη της την αντίδραση των κατοίκων πόλεων, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή το Όσλο αν εκεί κατέφθαναν τόσες χιλιάδες προσφύγων και να το υπολογίσει στα θετικά πριν την τελική απόφαση για την ένταξη ή όχι της πόλης στους υποψήφιους για το νόμπελ.

Πήγη: Hurriyet

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νόμπελ ειρήνης: Το προφίλ των Ελλήνων υποψηφίων

Νόμπελ Ειρήνης: Οι υποψηφιότητες, οι αξίες και τα 'πανηγύρια'

SHARE: