Ο Φερχόφστατ απειλεί ξανά την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν

Ο Φερχόφστατ απειλεί ξανά την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν
[email protected]

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δηλώνει πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών συνόρων, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να αποδεχτεί συνεργασία με την ΕΕ

«Εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την συνεργασία της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.

Η σχετική δήλωση έγινε σε ερώτημα δημοσιογράφου, για το «πως θα πεισθούν οι ελληνικές αρχές να συνεργασθούν με την Ένωση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

«Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές» απάντησε ο κ. Φερχόφστατ και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική. Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σέγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειρισθεί τα εξωτερικά της σύνορα» υπογράμμισε.

Ο κ. Φερχόφστατ ζητά επίσης να μη δοθούν τα 3 δις ευρώ στην Τουρκία για να τα διαχειρισθεί ο Ερντογάν «χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τι τα κάνει» ως είπε, αλλά «να τα διαχειρισθούμε διαφορετικά».

Προτείνει, να μοιρασθούν τα 2 δις ευρώ κατ' ευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτή η άμεση καταβολή των χρημάτων στους πρόσφυγες, θα μπορούσε να τους πείσει να παραμένουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη, υποστήριξε ο κ. Φερχόφστατ και εξήγησε: «Ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολλάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους. Σήμερα το ποσό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο, την ημέρα.

Με ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες. Προτείνουμε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας» υπογράμμισε. Με αυτή τη λογική και με την διάθεση των 2 δις, θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας».Το ένα δις ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων, προτείνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Σένγκεν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φερχόφστατ για προσφυγικό: Ο Τσίπρας μου είπε, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανυπόφορη

ΝΔ: Στήριξη στη χώρα όσον αφορά στη Σένγκεν, κριτική στην κυβέρνηση

SHARE: