Ο φωτογράφος που τα έβαλε με το AI και κέρδισε

Διαβάζεται σε 4'
Τεχνητή Νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη iStock

Ο 38χρονος φωτογράφος Μάιλς Αστρέι κατάφερε να κερδίσει σε διαγωνισμό φωτογραφίας AI υποβάλλοντας μία εντυπωσιακή φωτογραφία τραβηγμένη από τον ίδιο. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει.

Από τότε που εμφανίστηκε η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, η διαχρονική μάχη ανθρώπου και μηχανής φαινόταν μονόπλευρη. Μέχρι που εμφανίστηκε ο φωτογράφος Μάιλς Αστρέι.

Ο 38χρονος φωτογράφος, αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αξία της ανθρώπινης ματιάς, ανέλαβε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του που χρησιμοποιούν AI, καταφέρνοντας να κερδίσει τον διαγωνισμό φωτογραφίας στα 1839 Awards στην κατηγορία “AI generated“, υποβάλλοντας την τραβηγμένη από τον ίδιο φωτογραφία, με τίτλο “Flamingone”.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα φλαμίνγκο με φόντο ένα χιονισμένο τοπίο, έπεισε τους κριτές να του απονείμουν την τρίτη θέση, με τον Αστρέι να αναφέρει ότι παρακινήθηκε να σπάσει τους κανόνες μετά από αρκετές περιπτώσεις όπου AI εικόνες κέρδιζαν σε συμβατικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

“Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ανατρέψω αυτή την ιστορία με τον τρόπο που μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε, υποβάλλοντας μια πραγματική φωτογραφία σε έναν διαγωνισμό AI. Φυσικά, επέλεξα επίτηδες μια εικόνα που είναι τόσο σουρεαλιστική, σχεδόν απίστευτη, ώστε να μπορεί εύκολα να αποδοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη”, είπε.

Λίγο μετά την αποκάλυψη ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή AI, ο Αστρέι αποκλείστηκε από το βραβείο – το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο – και δυο άλλοι δημιουργοί έλαβαν το χάλκινο μετάλλιο και το βραβείο κοινού αντίστοιχα.

“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ήδη να παράγει απίστευτα ρεαλιστικό περιεχόμενο, και αν αυτό το περιεχόμενο δεν αμφισβητηθεί, μπορεί εύκολα να ξεγελάσει ολόκληρα ακροατήρια”, είπε ο Αστρέι. “Μέχρι τώρα, δεν είχαμε πολλούς λόγους να αμφισβητούμε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, των βίντεο και των ήχων. Αυτό άλλαξε ξαφνικά και θα πρέπει να προσαρμοστούμε”, πρόσθεσε.

Οι διοργανωτές των βραβείων ανέφεραν ότι ο 38χρονος φωτογράφος θέλησε να περάσει ένα “ισχυρό μήνυμα”, αλλά η συμμετοχή της φωτογραφίας ήταν παρ’ όλα αυτά άδικη. “Κάθε κατηγορία έχει διακριτά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι εικόνες των συμμετεχόντων. Η υποβολή του δεν πληρούσε τις απαιτήσεις για την κατηγορία εικόνας που παράγεται από AI. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός ήταν ο σκοπός του, αλλά δεν θέλουμε να εμποδίσουμε άλλους καλλιτέχνες από την ευκαιρία τους να κερδίσουν στην κατηγορία AI. Ελπίζουμε αυτό να φέρει ευαισθητοποίηση (και ένα μήνυμα ελπίδας) σε άλλους φωτογράφους που ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη“, είπαν.

Η νίκη του Αστρέι έρχεται ένα χρόνο μετά την είδηση ότι ένας Γερμανός καλλιτέχνης, ο Μπόρις Έλνταγκσεν, κέρδισε ένα βραβείο στον διαγωνισμό Sony World Photography με μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Έλνταγκσεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να υποβάλει την εικόνα στην κατηγορία “creative open“, ισχυριζόμενος ότι ήταν ένα σύνθετο έργο για να δημιουργηθεί.

Η φύση εξακολουθεί να υπερτερεί της μηχανής και εσείς βοηθήσατε να αποδειχθεί αυτό! Η φωτογραφία μου F L A M I N G O N E κέρδισε την ψήφο του κοινού και το βραβείο της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία AI των @1839awards – η ανατροπή: η φωτογραφία δεν έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Μετά την αποκάλυψη, οι διοργανωτές είχαν μια εκπληκτική αντίδραση που μου έφτιαξε τη μέρα. 

Με το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη να αναδιαμορφώνει ραγδαία το ψηφιακό τοπίο και ταυτόχρονα να πυροδοτεί μια όλο και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του στο μέλλον του περιεχομένου και των δημιουργών πίσω από αυτό, υπέβαλα αυτή την πραγματική φωτογραφία στην κατηγορία AI των 1839 Awards για να αποδείξω ότι η Μητέρα Φύση και οι ανθρώπινοι ερμηνευτές της μπορούν ακόμα να νικήσουν τη μηχανή και ότι η δημιουργικότητα και το συναίσθημα είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά ψηφίων.

Αφού αποκάλυψα στους διοργανωτές την αληθινή φύση του F L A M I N G O N E, η συμμετοχή μου αποκλείστηκε, μια απόφαση που υποστηρίζω πλήρως. Η έκπληξη ήταν η αντίδραση των διοργανωτών: Η Lily Fierman, συνιδρύτρια και διευθύντρια των 1839 Awards, σημείωσε ότι εκτιμά το ισχυρό μήνυμα και ότι ήταν μια σημαντική και επίκαιρη δήλωση. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα ευαισθητοποιήσει (και θα δώσει ένα μήνυμα ελπίδας) σε πολλούς φωτογράφους που ανησυχούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη”, δήλωσε. Τα λόγια της μου έφτιαξαν τη μέρα περισσότερο από όλα τα άρθρα του Τύπου που δημοσιεύτηκαν έκτοτε“, έγραψε μεταξύ άλλων ο 38χρονος φωτογράφος στην ανάρτησή του στο Instagram.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα