Ο Μέγας Αλέξανδρος επιστρέφει…στο άγαλμά του

Ο Μέγας Αλέξανδρος επιστρέφει…στο άγαλμά του
To άγαλμα που θα αποκαλούν στο εξής "Μέγας Αλέξανδρος" στο κέντρο των Σκοπίων ASSOCIATED PRESS

Εσείς ποιόν βλέπετε σε αυτό το άγαλμα. Οι αρχές της πΓΔΜ έβλεπαν μέχρι χθες τον "Πολεμιστή του Αλόγου". Από σήμερα, όμως, βλέπουν τον Μέγα Αλέξανδρο!

Αυτό είναι το άγαλμα που μέχρι χθες οι αρχές των Σκοπίων αποκαλούσαν “ο Πολεμιστής του Αλόγου” και στήθηκε στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ στο πλαίσιο της “έμπνευσης” που είχε ο εθνικιστής πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, στις εποχές όπου φαντασιωνόταν “μακεδονικά” μεγαλεία και επιχειρούσε να οικειοποιηθεί την ιστορία της Μακεδονίας από την αρχαιότητα…

Το άγαλμα του “Πολεμιστή πάνω στο άλογο” επρόκειτο καταρχήν να κατεδαφιστεί αρχικά, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ζόραν Ζάεφ και αποφάσισε να ακολουθήσει τακτική μετριοπάθειας, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Ταυτόχρονα, επρόκειτο να απομακρυνθούν από το κέντρο των Σκοπίων και άλλα αγάλματα ανάλογης “θεματικής” που κατασκευάστηκαν επί Γκρούεφσκι.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεδαφιστεί τελικά ο “Πολεμιστής του Άλογου”, αλλά θα μετονομαστεί σε μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ανάλογη τύχη θα έχουν και άλλα μνημεία που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Σκόπια 2014”, όπως το μνημείο του Φιλίππου Β και της Ολυμπίας.

– “Τα μνημεία που απεικονίζουν τον ελληνικό πολιτισμό ως ιστορική κληρονομιά του κόσμου θα χαρακτηριστούν ανάλογα. Θα μετονομάσουμε τον “Πολεμιστή του αλόγου” σε Μέγα Αλέξανδρο και θα εξηγήσουμε ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν θα γίνει κατεδάφιση. Γίνεται σύμβολο φιλίας μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας. Δεν ντρεπόμαστε να αποκαλέσουμε τα μνημεία όπως είναι”, είπε ο Μποσνιακόφσκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα