Ο Μπέρνι Σάντερς δεν θα στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές

default image

Επικίνδυνος για τον Σάντερς ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο δεν προθυμοποιείται να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων το ζήτημα της οπλοκατοχής

Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Μπέρνι Σάντερς, στον απόηχο του τελευταίου προκριματικού κύκλου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο συνυποψηφίων ήταν η προσπάθεια καλλιέργειας ενιαίας στάσης του κόμματος, έναντι της “επικίνδυνης απειλής” που εκπροσωπεί ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τη στάση του γερουσιαστή από το Βερμόντ να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου ν’ αποτρέψει ενδεχόμενη προεδρική εκλογή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, χωρίς ωστόσο, να δηλώσει την πολιτική υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Η προσπάθεια του Μπέρνι Σάντερς να θέσει την προεκλογική του ατζέντα στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα, διαφάνηκε κι από τη συζήτηση που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των μισθών των εργαζομένων, αλλά και της μείωσης του οικονομικού κόστους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Της συνάντησης, είχε προηγηθεί δήλωση του Σάντερς σύμφωνα με την οποία, η συζήτηση με την Κλίντον θα του έδινε ένα καλό δείγμα, αναφορικά με τη δέσμευση της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών του.

Ο Μπέρνι Σάντερς νίκησε σε 22 πολιτείες, ενώ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει το Δημοκρατικό Κόμμα να δεχτεί νέους ανθρώπους, αλλά και ψηφοφόρους της εργατικής τάξης στην κεντρική διάσκεψη του, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το BBC.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Στο μεταξύ, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα “USA Today” ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει τις ειδικές εξουσίες που θα έχει προκειμένου να καταργηθούν “τα παραθυράκια” της νομοθεσίας που επιτρέπουν την φοροαπαλλαγή των πλουσίων Αμερικανών.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν ενεργοποιηθεί, τότε, θα ζητήσει από το υπουργείο των Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που επιτρέπουν π.χ. στα διευθυντικά στελέχη των επενδυτικών εταιριών να πληρώνουν μικρότερους φόρους, καθώς το εισόδημά τους, θεωρείται επενδυτικό εισόδημα.

Αντιπαράθεση για την οπλοκατοχή

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την ηγεσία της Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA) προκειμένου όσοι συμπεραλμβάνονται σε κυβερνητικές λίστες υπόπτων για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, να μη μπορούν ν’ αγοράζουν όπλα.

Με τη θέση αυτή, συντάσσονται αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, που καλλιέργησε τον κοινωνικό προβληματισμό στις ΗΠΑ, γύρω από το μεγάλο ζήτημα της οπλοκατοχής, αλλά και των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα πρέπει να τη διέπουν.

Η NRA που ασκεί έντονη πολιτική επιρροή έχοντας περισσότερα από 4 εκατ. μέλη κι έχει συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στο Κογκρέσο, προκειμένου ν’ αποτραπεί η ψήφιση νομοθεσίας ελέγχου της οπλοκατοχής, δήλωσε ότι θα συναντήσει με χαρά τον Τραμπ, την προεδρική υποψηφιότητα του οποίου, υποστήριξε επίσημα στις 20 Μαίου.

Ωστόσο, ο Κρις Κοξ διευθυντής του Ινστιτούτου Νομικής Δράσης της NRA, δήλωσε ότι η θέση της ένωσης στο ζήτημα της απαγόρευσης αγοράς όπλων, όσων παρακολουθούνται από την κυβέρνηση “δεν έχει αλλάξει.” Την Τρίτη, σε ανάρτησή της στο Twitter, η NRA είχε τονίσει ότι η απαγόρευση της αγοράς όπλων όσων βρίσκονται υπό κυβερνητική παρακολούθηση είναι: “ αναποτελεσματική και μη συνταγματική ή και τα δύο.”

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν που θεωρείται ο δεύτερος σ’ επιρροή γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Δημοκρατική Γερουσιαστής Ντάιαν Φεϊνστέιν διεξάγουν συνομιλίες για μια πιθανή συμβιβαστική πολιτική πρόταση, που θα απαγόρευε τις πωλήσεις όπλων, σε όσους παρακολουθούνται, σύμφωνα με βοηθό του Κόρνιν.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Πατ Τούμι από την Πενσυλβάνια επεξεργάζεται επίσης, σχέδιο πολιτικής πρότασης, προκειμένου να υιοθετηθεί η παραπάνω απαγόρευση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υπερασπιστεί το δικαίωμα της οπλοκατοχής, ενώ έχουν αντιταχθεί στις προσπάθειες της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλλει περιορισμούς στην οπλοκατοχή. Ωστόσο, μετά τις τραγικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στο Ορλάντο, οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονται σοβαρές πολιτικές πιέσεις να μεταβάλλουν τη θέση τους.

“Θα συναντηθώ με την NRA που με υποστηρίζει πολιτικά για το ζήτημα της κατοχής όπλων από ανθρώπους που παρακολουθούνται για πιθανές σχέσεις με την τρομοκρατία ή τους έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις,” δημοσίευσε ο Τραμπ στο Twitter. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει ουσιαστική ανάγκη από τις ψήφους των μελών της NRA.

Οι λίστες παρακολούθησης

Το FBI διαχειρίζεται δύο λίστες παρακολούθησης υπόπτων για σχέσεις με την τρομοκρατία. Η μία εξειδικευμένη λίστα συμπεριλαμβάνει όσους τελούν υπό καθεστώς απαγόρευσης πτήσεων προς κι από τις ΗΠΑ, αλλά και μία δεύτερη μεγαλύτερη λίστα, η οποία συμπεριλαμβάνει όσους υπόκεινται σε πιο λεπτομερείς ελέγχους στα αεροδρόμια, αλλά και στους διασυνοριακούς σταθμούς.Το όνομα του Ομάρ Ματίν που αιματοκύλισε στο κλαμπ στο Ορλάντο είχε συμπεριληφθεί στη δεύτερη λίστα.

Ο Κοξ σε δήλωσή του, υποστηρίζει ότι “όποιος συμπεριλαμβάνεται σε λίστα παρακολούθησης για σχέσεις με την τρομοκρατία κι επιχειρεί ν’ αγοράσει όπλο θα πρέπει να ελέγχεται εξονυχιστικά από το FBI, ενώ η πώληση του όπλου δε θα μπορεί ν’ ολοκληρωθεί, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η NRA πιστεύει ότι δε θα πρέπει να επιτρέπεται στους τρομοκράτες ν’ αγοράζουν ή να κατέχουν όπλα,” τονίζε ο Κοξ. Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή, δεν ξεκαθαρίζει ποιος θεωρείται τρομοκράτης κι αν ως “τρομοκράτες” χαρακτηρίζονται όσοι συμπεριλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης.

Ο ίδιος, σε ξεχωριστή ανάρτησή του στη σελίδα της NRA έγραψε: “Οι νόμοι για τα όπλα δεν αποτρέπουν τους τρομοκράτες, ενώ έχει υποστηρίξει τη νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε ο Κόρνιν το Δεκέμβριο σχετικά με την καθυστέρηση των 72 ωρών για όσους θέλουν ν’ αγοράσουν όπλο και συμπεριλαμβάνονται σε λίστα παρακολούθησης. Ωστόσο, όσοι ασκούν κριτική στην πρόταση αυτή, υποστηρίζουν οι έλεγχοι απαιτούν μεγαλύτερο διάστημα χρόνου για να πραγματοποιηθούν.

Η πρόταση αυτή, του Κόρνιν διατυπώθηκε σε αντίδραση προτάσεων των Δημοκρατικών για την απαγόρευση της αγοράς όπλων κι εκρηκτικών σε όσους τελούν υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενες σχέσεις τους με την τρομοκρατία. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν την πρόταση υποστηρίζοντας ότι αθώοι άνθρωποι μπαίνουν συχνά σε λίστες παρακολούθησης, με την πρόταση των Δημοκρατικών να τους στερεί το συνταγματικό δικαίωμα της οπλοκατοχής.

Πολιτική διάσταση

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι “κανένας δεν επιθυμεί οι τρομοκράτες να έχουν όπλα,” εκδηλώνοντας την ετοιμότητά του να συζητήσει σε ειδικούς που θα καταθέσουν προτάσεις για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι είναι νωρίς για να πει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίξουν βήματα “κοινής λογικής” προκειμένου ν’ απαγορευτεί η πώληση όπλων σε όσους έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε στη διάσκεψη της NRA, τον προηγούμενο μήνα ότι θα προστατεύσει το συνταγματικό δικαίωμα της οπλοκατοχής, ενώ κατηγόρησε την Χίλαρι Κλίντον ότι θέλει να καταργήσει το δικαίωμα αυτό, καθώς το θεωρεί λανθασμένο.

Από την άλλη μεριά, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του, το Νοέμβριο ότι θα υποστηρίξει τους περιορισμούς στην οπλακατοχή για όσους τελούν υπό παρακολούθηση και είναι “εχθροί των ΗΠΑ.”

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δε γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη συνάντησή του με την NRA. “Θα γνωστοποιήσουμε λεπτομέρειες την κατάλληλη στιγμή δήλωσε η εκπρόσωπός του, Χοπ Χικς.

Παρακολούθηση τζαμιών

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την παρακολούθηση των τζαμιών στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υλοποίηση προληπτικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας, ενώ επανέλαβε την επιθετική ρητορική του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Για τον Ομάρ Ματίν που σκότωσε 49 ανθρώπους στο κλαμπ του Ορλάντο και ήταν αφγανικής καταγωγής είπε, μπορεί ο ίδιος να γεννήθηκε στις ΗΠΑ ωστόσο “οι γονείς του και οι ιδέες του, δε γεννήθηκαν εδώ.

Πρέπει να ελέγχουμε συστηματικά τα τζαμιά, αλλά κι άλλα σημεία. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αν δεν το λύσουμε θα φάει τη χώρα μας ζωντανή,” τόνισε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ατλάντα.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει εξαγγείλει την παρακολούθηση των τζαμιών από το Νοέμβριο, αλλά και τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους Σύρους πρόσφυγες που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

“Τα τζαμιά στις ΗΠΑ δεν εξυμνούν τη βία και τον εξτρεμισμό. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα τζαμιά επιδρούν κατευναστικά σε όσους τα επισκέπτονται,” δήλωσε ο Ιμπραήμ Χόπερ, διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων.

Πολιτικό άνοιγμα της Κλίντον η συνάντησή τους

Η στάση του Μπέρνι Σάντερς να μη στηρίζει πολιτικά την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, αλλά να συζητά μαζί της για κομβικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας, επιβεβαιώνει την τακτική άσκησης πολιτικών πιέσεων που θα εφαρμόσει στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Από την άλλη μεριά, η διάθεση της Κλίντον να συζητήσει μαζί του, αλλά και να συμπεριλάβει στην πολιτική ατζέντα της, ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς, δηλώνει ένα πολιτικό άνοιγμα τόσο προς τον ίδιο και το ρόλο του στο κόμμα, όσο και προς τους ψηφοφόρους του, ενόψει της 8ης Νοεμβρίου.

Οι διεργασίες αυτές, είναι σε εξέλιξη στους Δημοκρατικούς, ενώ όλοι οι υποψήφιοι είναι ανοιχτοί στην αναπροσαρμογή της προεκλογικής τους ατζέντας επί τη βάσει της επικαιρότητας και προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Πρόκληση εξωτερικής πολιτικής

Το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, σχετίζεται παραδοσιακά με τη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας των σύγχρονων Αμερικανών, ενώ έχει ιδαίτερη πολιτική και νομική βαρύτητα, καθώς η οπλοκατοχή αποτελεί θεσμοθετημένο εκ του αμερικανικού συντάγματος δικαίωμα.

Οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ανέδειξαν γι΄ακόμη μια φορά τα σημεία αδυναμίας των συστημάτων επιτήρησης κι ασφάλειας στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι η “ομαλοποίηση” των γεωπολιτικών ισορροπιών στο γεωγραφικό τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποττρεπτικά και περισσότερο αποτελεσματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα