Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε την παραμονή της απελευθέρωσής του, υποστηρίζει η ομάδα του

Διαβάζεται σε 3'
Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι AP

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι, o Ρομάν Αμπράμοβιτς μεσολάβησε για την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής με πράκτορα της FSB πριν ο Πούτιν τορπιλίσει τη συμφωνία

Ένα βίντεο-βόμβα από την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε σκόπιμα με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την παραμονή της ανταλλαγής κρατουμένων, μετά από μια συμφωνία όπου ο ίδιος θα απελευθερωνόταν με αντάλλαγμα έναν δολοφόνο της FSB (της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διάδοχη υπηρεσία της KGB) που φυλακίστηκε στη Γερμανία.

Σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με τίτλο “Γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι τώρα;”, η στενή σύμμαχος του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μαρία Πέβτσιχ δήλωσε ότι μετά από μήνες πίεσης για μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή του Ναβάλνι, “την άνοιξη του περασμένου έτους το σχέδιό μας εγκρίθηκε” όπως αναφέρει το POLITICO.

“Ο Ναβάλνι υποτίθεται ότι θα ήταν ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, επειδή είχαμε επιτύχει μια απόφαση για την ανταλλαγή του”, δήλωσε η ίδια. Η Πέβτσιχ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης, Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ενεργήσει ως προσωπικός σύνδεσμος μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων και του Πούτιν για τη μεσολάβηση της συμφωνίας.

Η Πέβτσιχ δήλωσε ότι η συμφωνία περιελάμβανε τον Βαντίμ Κρασίκοβ, έναν πράκτορα της FSB που φυλακίστηκε στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός πρώην διοικητή της Τσετσενίας το 2019, και “δύο Αμερικανούς πολίτες”.

Η Πέβτσιχ πρόσθεσε ότι είχε λάβει επιβεβαίωση αργά στις 15 Φεβρουαρίου ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά πίστευε ότι ο Πούτιν άλλαξε στη συνέχεια γνώμη του.

“Αφού είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τον Κρασίκοφ επί της αρχής, τότε πρέπει απλώς να απαλλαγώ από το διαπραγματευτικό χαρτί [τον Ναβάλνι,]”, είπε η Πέβτσιχ, ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Πούτιν. “Αργότερα, θα προσφέρω κάποιον άλλο όταν έρθει η ώρα”.

“Είναι απολύτως παράλογο, παράλογο, είναι η συμπεριφορά ενός τρελού μαφιόζου. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Πούτιν έχει τρελαθεί από το μίσος για τον Ναβάλνι”, είπε.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς της ομάδας του Ναβάλνι.

Στις 16 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου η Πέβτσιχ ισχυρίζεται ότι έλαβε επιβεβαίωση ότι η συμφωνία βρισκόταν “στο τελικό της στάδιο”, ο Ναβάλνι αναφέρθηκε ότι κατέρρευσε και πέθανε μετά από έναν περίπατο στη σωφρονιστική αποικία όπου κρατούνταν βόρεια του αρκτικού κύκλου.

Στο βίντεο, η Πέβτσιχ δεν ανέφερε τα ονόματα των δύο Αμερικανών πολιτών, αλλά αν μια τέτοια συμφωνία υπήρξε ποτέ, πιθανότατα θα περιλάμβανε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Έβαν Γκέρσκοβιτς και Πολ Γουίλαν, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία που θεωρούνται ευρέως ως κατασκευασμένες.

Σε συνέντευξή του στον αμερικανό Τάκερ Κάρλσον νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν απέκλεισε μια συμφωνία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Γκέρσκοβιτς “εάν οι εταίροι μας κάνουν αμοιβαία βήματα”.

Στη συνέχεια μίλησε για “ένα άτομο, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, [που] εξουδετέρωσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”, σε μια δήλωση που θεωρήθηκε ευρέως ως επιβεβαίωση ότι ο Πούτιν ήθελε να απελευθερωθεί ο Κρασίκοφ σε αντάλλαγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα