Ο Νετανιάχου επιμένει στον πόλεμο στη Γάζα – Συμφωνία για ομήρους και κατάπαυση πυρός ζητά ο Σολτς

Διαβάζεται σε 4'
Καταστροφές στη Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα AP Photo/Mohammed Dahman

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, παρά τη διεθνή πίεση. Τι συζήτησε στη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα, Κυριακή (17/3)  τη διεθνή πίεση και είπε ότι θα συνεχίσει με τη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα, την τελευταία σχετικά ασφαλής περιοχή στον μικροσκοπικό, πυκνοκατοικημένο θύλακα της Γάζας έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.

Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί”, είπε, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοούσε πως η επίθεση θα διαρκέσει εβδομάδες ή πως θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν καλέσει κατ΄επανάληψη τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του ρημαγμένου θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο, χωρίς σχέδιο για προστασία των αμάχων.

Ο Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον της πίεσης από τους συμμάχους λέγοντας: “ Είναι η μνήμη σας τόσο μικρή; Έχετε ξεχάσει τόσο γρήγορα την 7η Οκτωβρίου, την πιο φρικτή σφαγή των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα; Τόσο γρήγορα είσαστε έτοιμοι να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στα τέρατα της Χαμάς;”

Έχει πει πως το Ισραήλ έχει ένα σχέδιο να απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα, όμως υπηρεσίες αρωγής και σύμμαχοι του Ισραήλ παραμένουν επιφυλακτικοί.

Σε δηλώσεις στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης σήμερα πως η ομιλία του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ κατά την οποία ζήτησε να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Ισραήλ είναι “εντελώς απρεπές”,

Η ομιλία ήταν ενδεικτική της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στην Ουάσινγκτον με τον Νετανιάχου, τη διαχείρισή του του πολέμου με τη Χαμάς, την αποτυχία να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους και για αυτό που θεωρείται πως είναι παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας στη Γάζα. Οι διεθνείς επικρίσεις για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχουν αυξηθεί λόγω του απολογισμού των θανάτων και της κρίσης λιμού στον παραλιακό θύλακα.

Ο Σούμερ είπε πως θα ήταν “σοβαρό λάθος” για το Ισραήλ να απορρίψει μια λύση δύο κρατών και κάλεσε τους διαπραγματευτές στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διοχετευθεί βοήθεια στη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε προχθές Παρασκευή πως τα σχόλια του Σούμερ δείχνουν τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών, χαρακτηρίζοντας τις παρατηρήσεις μια “καλή ομιλία”.

Ο Σούμερ επέκρινε επίσης τους Παλαιστίνιους που υποστηρίζουν την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και είπε πως ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει επίσης να παραμερίσει.

Συμφωνία για τους ομήρους και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ζήτησε ο Ολαφ Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε σήμερα «συμφωνία για τους ομήρους και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στην Λωρίδα της Γάζας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα όσο «ο πληθυσμός παραμένει εγκλωβισμένος» εκεί.

Μία επιχείρηση στην Ράφα «δεν είναι κάτι που θα κάνουμε αφήνοντας τον πληθυσμό εγκλωβισμένο εκεί. Στην πραγματικότητα θα κάνουμε το αντίστροφο, θα τους δώσουμε την δυνατότητα να φύγουν», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γερμανό καγκελάριο, ο οποίος πρόσθεσε ότι μία ισραηλινή επίθεση στην Ράφα «θα δυσκολέψει πολύ» την ειρήνευση στην περιοχή.

«Χρειάζεται μία συμφωνία για τους πρόσφυγες και μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος λέγοντας ότι κατανοεί «τις οικογένειες των ομήρων που λένε ότι ήρθε η ώρα για μία συμφωνία για να σωθούν οι άνθρωποι που κρατούνται».

Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανάγκη για την χορήγηση ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους Παλαιστίνιους να κινδυνεύουν από λιμό. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να ανεχθούμε», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα