Ο Ομπάμα δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία

Ο Ομπάμα δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία

Λιγο πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, ο Μπάρακ Ομπάμα δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα καταγγέλλει τις χώρες που προσφέρουν στήριξη σε τυράννους όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν «τύραννο» που «σφαγιάζει αθώα παιδιά».

Λίγο πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, αναφερόμενος προφανώς στη στάση της Μόσχας, τη λογική που συνίσταται στο να προσφέρεται υποστήριξη «σε τυράννους όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ» με το πρόσχημα ότι η εναλλακτική «θα ήταν χειρότερη».

Την ίδια ωστόσο ώρα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με τη Ρωσία και το Ιράν με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που διαρκούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη», τόνισε ο Ομπάμα.

«Ωστόσο πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί – έπειτα από τόσο αιματοκύλισμα, τόσες σφαγές – να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο» υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί μια αποκαλυπτική αίρεση όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ δε θα απολογηθούν επειδή χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις μας ως τμήμα του ευρύτερου συνασπισμού που καταδιώκει» το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο ίδιος.

Στην ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση.

Ο ίδιος άλλωστε υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ιράν τον Ιούλιο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Yπέρ της άρσης του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σήμερα υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Κούβας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί προκειμένου να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα όταν αυτά που πράττουμε δεν οδηγούν πουθενά. Κατά τη διάρκεια 50 ετών, οι ΗΠΑ άσκησαν έναντι της Κούβας μιας πολιτική που δεν κατάφερε να βελτιώσει την ζωή των Κουβανών πολιτών» τόνισε ο Ομπάμα.

«Έχουμε αλλάξει αυτήν την προσέγγιση. Συνεχίζουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων» προσέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η αλλαγή δεν θα επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα μόνο στην Κούβα, όμως είμαι πεπεισμένος ότι το να ανοιχτούμε (προς τους Κουβανούς) και όχι να εξαναγκάσουμε (τους Κουβανούς) θα ευνοήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει την ζωή των Κουβανών» σημείωσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς η 'δύσκολη' συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα θα επηρεάσει τη γεωπολιτική σκακιέρα;

SHARE:

24Media Network