Ο Ομπάμα βγάζει την Κούβα από την τρομοκρατική ‘black list’

default image

Ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ με Κούβα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να αφαιρέσει την Κούβα από τη λίστα των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι επιθυμεί να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Σε μια έκθεση που παρουσίασε στο Κογκρέσο ο Ομπάμα εκφράζει «την πρόθεσή του να αφαιρέσει» την Κούβα από τον κατάλογο αυτό, ένα απαραίτητο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

«Η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία τους τελευταίους έξι μήνες», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, όμως οι ανησυχίες μας για πολλές από τις πολιτικές και τις ενέργειες της Κούβας δεν εμπίπτουν στα κριτήρια» για την υπαγωγή της χώρας στον κατάλογο αυτό.

Τώρα οι κοινοβουλευτικοί έχουν διορία 45 ημερών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Ομπάμα.

Ο Ντικ Ντάρμπιν, δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστήριξε την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

«Αν και δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του (Κουβανού προέδρου Ραούλ) Κάστρο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το άνοιγμα του νησιού στις ιδέες, το εμπόριο και την αμερικανική ώθηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δούμε μια χώρα πιο ανοικτή και πιο ανεκτική», δήλωσε.

Εξάλλου ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Ομπάμα έλαβε την απόφαση αυτή, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την κουβανική πλευρά ότι δεν θα υποστηρίξει την τρομοκρατία στο μέλλον.

Η Κούβα βρίσκεται από το 1982 στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία μαζί με τη Συρία, το Σουδάν και το Ιράν. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν είχε συμπεριλάβει την Αβάνα στον κατάλογο αυτό εξαιτίας της υποστήριξής της στους Βάσκους αυτονομιστές της ETA και τους αντάρτες FARC στην Κολομβία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα