Ο Όρμπαν διαβεβαιώνει τον Πούτιν πως οι κυρώσεις της Ε.Ε δεν θα ανανεώνονται πλέον 'αυτόματα'

Ο Όρμπαν διαβεβαιώνει τον Πούτιν πως οι κυρώσεις της Ε.Ε δεν θα ανανεώνονται πλέον 'αυτόματα'

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι χώρες της Ε.Ε ετοιμάζονται για συνεργασία με τη Μόσχα. Δεν θα παραταθούν αυτόματα οι κυρώσεις

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν διαβεβαίωσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλίνουν όλο και περισσότερο στη συνεργασία με τη Μόσχα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση που της προσάπτουν δεν θα συνεχίσουν να παρατείνονται «αυτόματα».

«Θεωρώ ότι η περίοδος που παρατείναμε αυτόματα τις κυρώσεις μας βρίσκεται πίσω μας», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον πρόεδρο Πούτιν στο Νόβα Ογκάριεβα.

Όλο και περισσότερες χώρες αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πως χρειάζεται να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο Όρμπαν στις δηλώσεις του που μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα ρωσικά.

Τον Δεκέμβριο η ΕΕ παρέτεινε για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία λόγω της εμπλοκής της στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας. Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014, στοχοθετούν μεγάλους τομείς της ρωσικής οικονομίας: τράπεζες, εταιρείες των κλάδων άμυνας και της ενέργειας. Σε αντίποινα, η Μόσχα επιβάλλει εμπάργκο στα περισσότερα αγροδιατροφικά προϊόντα προέλευσης ΕΕ, κάτι που πλήττει σκληρά τις οικονομίες ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, έχουν καλέσει να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε από τη δική του πλευρά πως θεωρεί «παράλογη» τη σύνδεση της άρσης των κυρώσεων με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, κρίνοντας ότι επαφίεται στο Κίεβο να καταλήξει σε μια συνεννόηση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις τους.

«Η μπάλα δεν βρίσκεται στην περιοχή της Ρωσίας», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δηλωμένος θαυμαστής του Ρώσου προέδρου, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προωθήσει μια προνομιακή σχέση με τη Μόσχα μετά την επάνοδό του στην εξουσία το 2010. Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, η κυβέρνησή του συνήψε μια συμφωνία με τη Ρωσία για την επέκταση του μοναδικού ουγγρικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Πούτιν
SHARE:

24Media Network