Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απορρίπτει τη "σοβιετοποίηση" της Ευρώπης

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης των συνόρων της χώρας του απέναντι στη μαζική μετανάστευση

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα πρέπει να αντισταθεί στη "σοβιετοποίηση" της Ευρώπης και να υπερασπιστεί τα σύνορά της απέναντι στη μαζική μετανάστευση, σε μια εκδήλωση για την επέτειο της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η ελευθερία στην Ευρώπη εξαρτάται από το έθνος-κράτος και τις χριστιανικές παραδόσεις.

"Οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία τους πρέπει να σώσουν τις Βρυξέλλες από τη σοβιετοποίηση, από εκείνους που θέλουν να μας πουν με ποιον να ζούμε στις χώρες μας" είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός ενώ από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ακούγονταν ζητωκραυγές. "Θέλουμε να είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όχι μια εθνότητα εντός της Ευρώπης", συνέχισε.

Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που είχαν συγκεντρωθεί σε μικρή απόσταση άρχισαν να σφυρίζουν δυνατά ενώ μιλούσε ο Όρμπαν και ξέσπασαν μικροσυμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών του και των αντιπάλων του. Η αστυνομία δεν έκανε συλλήψεις, ούτε αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί στις συγκρούσεις αυτές.

"Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ελευθερία όσο υπάρχει αυτή η κατάπτυστη αριστερή αντιπολίτευση" είπε ένας υποστηρικτής του Όρμπαν, ο Λάζλο Μπάρτα, που είχε περασμένη στους ώμους του την ουγγρική σημαία.

Όπως και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Ουγγαρία αντιτίθεται στην πολιτική των Βρυξελλών που απαιτεί από όλα τα μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες –κυρίως μουσουλμάνους– που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη. Η απάντηση του Όρμπαν στις προσφυγικές ροές πέρσι ήταν να σφραγίσει τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και να αναπτύξει χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

"Υπήρξε μια εποχή που επιτρέψαμε το άνοιγμα των συνόρων για να μπορέσουν οι Γερμανοί να συναντήσουν τους άλλους Γερμανούς, σήμερα, το 2016, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα", είπε ο Όρμπαν αναφερόμενος στην πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989.

"Ως κληρονόμοι του 1956 δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ευρώπη να κόψει τις ρίζες που μας έκαναν μεγάλους και μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στη σοβιετική καταπίεση. Δεν υπάρχει ελεύθερη Ευρώπη χωρίς τα έθνη κράτη και τα χιλιάδες χρόνια σοφίας του χριστιανισμού. Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα για να σταματήσουμε τη μαζική μετανάστευση από τα νότια", συνέχισε ο Όρμπαν.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Πολωνίας που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στην τελετή, διαβεβαίωσε τους Ούγγρους για την υποστήριξη της Βαρσοβίας. "Μπορείτε να βασίζεστε στην Πολωνία, μαζί προχωράμε στις δυσκολότερες στιγμές. Δύο χώρες που οικοδομήθηκαν πάνω σε χριστιανικά θεμέλια και τώρα είναι ελεύθερες στην ενωμένη Ευρώπη", είπε.

SHARE:

24Media Network