Ο Σουλτς, η πίτσα και ο μεγάλος συνασπισμός

Ο Σουλτς, η πίτσα και ο μεγάλος συνασπισμός

Το καβαφικό δίλημμα αντιμετωπίζει το SPD. Ναι ή όχι σε ενδεχόμενη επιστροφή στην κυβέρνηση που με περισσή βεβαιότητα απέρριπτε ο αρχηγός του Μάρτιν Σουλτς; Γρήγορη απάντηση δεν υπάρχει. Το κόμμα χρειάζεται χρόνο

Μέχρι τις πρώτες πρωινές χώρες έκαιγαν τα φώτα στο στρατηγείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο “Βίλι Μπραντ”. Ήταν όλα τα στελέχη του εκεί, ο πρόεδρος του κόμματος  Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτες υπουργοί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τοπικοί πρωθυπουργοί κρατιδίων από το SPD, μέλη του προεδρείου του κόμματος, και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχιτέκτονας της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού το 2013.

Οι ευθύνες του SPD

Η συνάντηση διήρκησε συνολικά 9 ώρες. Μετά από 6 ώρες η ομήγυρη παρήγγειλε μια πίτσα τεραστίων διαστάσεων για…ενίσχυση, λένε όσοι από τους δημοσιογράφους άντεξαν μέχρι τέλους. Το κόμμα και κυρίως ο πρόεδρός του, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα ενδώσουν στην έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, για σχηματισμό σταθερής κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του SPD. Από τη χθεσινή διερευνητική συνάντησή του γερμανού προέδρου με τον πάλαι ποτέ κομματικό σύντροφό του, διάρκειας πάνω από μια ώρα, δεν διέρρευσε κάτι στη δημοσιότητα. Εικάζεται πάντως ότι ο Σταϊνμάιερ θύμισε στο συνομιλητή του την ευθύνη του κόμματος απέναντι στη Γερμανία και τη δυνατότητα σχηματισμού και πάλι κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που ο Σουλτς την επομένη κιόλας της κατάρρευσης των διερευνητικών για κυβέρνηση Τζαμάικα, απέκλεισε κατηγορηματικά μετά από συνεννόηση με το προεδρείο του SPD.

Αλλά ακόμη και μετά από την σύσκεψη 9 ωρών είναι δύσκολο να διαγνώσει κανείς μετακίνηση θέσεων. Μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ, αρκέστηκε να πει ότι το κόμμα του, από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι έτοιμο να συνομιλήσει με άλλα κόμματα. Δεν είπε όμως ποιο στόχο θα έχουν αυτές οι συνομιλίες. «Περιμένουμε τις επαφές του Σταϊνμάιερ με τους επικεφαλής των Κ.Ο των άλλων κομμάτων την επόμενη εβδομάδα και τη διαδικασία που θα προτείνει».

«Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Σουλτς»

Το SPD θέλει να κερδίσει χρόνο. Γιατί ενδεχόμενη υπαναχώρηση προς την κατεύθυνση επανάληψης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, στήριξης μια κυβέρνησης μειοψηφίας ή κυβέρνησης «Κένυας» με τους Πράσινους, θα πρέπει να βρει σύμφωνη και την κομματική βάση, την οποία καλείται να προετοιμάσει ο Μάρτιν Σουλτς. Στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί τριήμερο ομοσπονδιακό συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος. Το αργότερο μέχρι τότε τα στελέχη του θα πρέπει να καταθέσουν κάτι σαν οδικό χάρτη, για το πως αυτές οι συζητήσεις «με ανοιχτό το αποτέλεσμα» συμμετοχής σε κυβέρνηση θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των μελών του κόμματος σε αυτήν τη διαδικασία.

Πόσο εξασφαλισμένη όμως είναι η μακροημέρευση του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του κόμματος; Στελέχη του και χθες διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι συνεχίζει να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προεδρείου και των μελών του SPD. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα προέδρου. «Είναι ανοησίες» είπε χαρακτηριστικά. «Ούτε και ο ίδιος ο Σουλτς έθεσε από μόνος του ζήτημα παραίτησης». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα