Όταν δάκρυσε ο Ομπάμα: Το αντίο του προέδρου των ΗΠΑ

Όταν δάκρυσε ο Ομπάμα: Το αντίο του προέδρου των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Σικάγο για να απευθύνει την τελευταία του ομιλία στο αμερικανικό έθνος και είχε να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εστίασε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στον αμερικανικό λαό μετά απο δύο θητείες στην ηγεσία, στα επιτεύγματα της θητείας του και τη σημασία της δημοκρατίας, προτού καλέσει τους αμερικανούς πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.

Αδυνατίζουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν όταν χαρακτηρίζουμε ορισμένους από εμάς πιο Αμερικανούς από άλλους

Αναφερόμενος σε μερικά από τα θέματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

"Αδυνατίζουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν όταν χαρακτηρίζουμε ορισμένους από εμάς πιο Αμερικανούς από άλλους. Όταν διαγράφουμε ένα ολόκληρο σύστημα, ως αναμφισβήτητα διεφθαρμένο και κατηγορούμε τους ηγέτες που ψηφίζουμε χωρίς να εξετάζουμε ποιος είναι ο δικός μας ρόλο στην εκλογή τους" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια φράση που συνοψίζει όλη την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την εκλογή Τραμπ.

Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Αν κάθε οικονομικό ζήτημα ανάγεται σε μάχη μεταξύ της σκληρά εργαζόμενης μεσαίας τάξης των λευκών και μιας ανάξιας μειοψηφίας, τότε οι εργαζόμενοι όλων των χρωμάτων θα αφεθούν να παλεύουν για ψίχουλα

"Αν κάθε οικονομικό ζήτημα ανάγεται σε μάχη μεταξύ της σκληρά εργαζόμενης μεσαίας τάξης των λευκών και μιας ανάξιας μειοψηφίας, τότε οι εργαζόμενοι όλων των χρωμάτων θα αφεθούν να παλεύουν για ψίχουλα, την ώρα που οι πλουσιότεροι θα αποσύρονται στα ιδιαίτερα τους" σημείωσε σε μια προσπάθεια να στοχεύσει στον διχαστικό ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ομπάμα συνέχισε αναφερόμενος στην εκλογή του ιδίου, οκτώ χρόνια πριν, η οποία και θεωρήθηκε η αρχή μιας "μετα-φυλετικής" εποχής, την οποία σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος κρίνει μη ρεαλιστική. "Η φυλή παραμένει μια δυναμική και συχνά διχαστική δύναμη στην κοινωνία μας" είπε, προσθέτοντας ωστόσο: "Είμαι σε μια ηλικία ώστε να μπορώ να διακρίνω πως οι διαφυλετικές σχέσεις είναι καλύτερες από ότι πριν 10, 20 ή 30 χρόνια - όχι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στη συμπεριφορά νέων Αμερικανών".

Είμαι σε μια ηλικία ώστε να μπορώ να διακρίνω πως οι διαφυλετικές σχέσεις είναι καλύτερες από ότι πριν 10, 20 ή 30 χρόνια - όχι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στη συμπεριφορά νέων Αμερικανών

Έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

Τα τελευταία 25 χρόνια δεν ήσουν απλώς η γυναίκα μου, η μητέρα των παιδιών μου, υπήρξες η καλύτερη μου φίλη

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, και το προσωπικό του, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν μαζί τους στο Σικάγο. "Τα τελευταία 25 χρόνια δεν ήσουν απλώς η γυναίκα μου, η μητέρα των παιδιών μου, υπήρξες η καλύτερη μου φίλη" ανέφερε για τη Μισέλ Ομπάμα. "Πήρες ένα ρόλο τον οποίο δεν ζήτησες και τον έκανες δικό σου. Με χάρη, στιλ και χιούμορ" πρόσθεσε με εμφανή τη συγκίνηση. "Η νέα γενιά θέτει πιο ψηλά τον πήχη επειδή έχει εσένα για πρότυπο και είμαι πολύ περήφανος για εσένα" συνέχισε ο απερχόμενος πρόεδρος σε μια διθυραμβική αναφορά προς τη σύζυγό του.

"Ναι, η πρόοδος που κάναμε δεν είχε προηγούμενο. Η δουλειά της δημοκρατίας υπήρξε πάντα σκληρή, κάποιες φορές αιματηρή" είπε στη συνέχεια σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του. "Για κάθε δύο βήματα μπροστά, συχνά νιώθουμε πως κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αλλά η πορεία της Αμερικής χαρακτηρίστηκε από κίνηση προς τα εμπρός, συνεχής διεύρυνση των ιδρυτικών αξιών μας, προκειμένου να τους αγκαλιάσουμε όλους, όχι μόνο μερικούς".

Ο πρόεδρος κλείνοντας φώναξε "Yes We Can", θυμίζοντας το σύνθημα που τον έφερε για πρώτη φορά στην εξουσία και πρόσθεσε. "Yes We Did" με το κοινό να τον επευφημεί.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ WP

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομπάμα
SHARE: