Ο Τραμπ επιτίθεται με χάλυβα, η ΕΕ αμύνεται με φυστικοβούτυρο

Ο Τραμπ επιτίθεται με χάλυβα, η ΕΕ αμύνεται με φυστικοβούτυρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό ανακοίνωσαν σήμερα και επίσημα οι ΗΠΑ. Η ΕΕ θα απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό και ενιαίο, προειδοποιούσε νωρίτερα η Μέρκελ

Εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ξεκινάει αύριο, όταν στις 7 ώρα Ελλάδας, θα ισχύουν πλέον δασμοί στις εισαγωγές μετάλλου και χάλυβα από την ΕΕ. «Δεν έχουμε πολλές ελπίδες», είχε προειδοποιήσει η αρμόδια Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ από το Στρασβούργο τις προάλλες, θέλοντας να προϊδεάσει τους ευρωβουλευτές και την Ευρώπη γι αυτό που θα ακολουθούσε.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να επιβάλει επίσης δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην ΕΕ, όπως τα τζινς, οι Harley Davidson και… το φυστικοβούτυρο.

Πριν από λίγη ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε πως προχωρά στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε. Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Αμεση ήταν η αντίδραση από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι «η ΕΕ πιστεύει ότι αυτοί οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και αντίθετοι με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόκειται για ξεκάθαρο προστατευτισμό», είπε.

«Τους τελευταίους μήνες συνεργαστήκαμε με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα. Η υπερπαραγωγή παραμένει στην καρδιά του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή του, αλλά επίσης υποφέρει. Γι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε από κοινού για λύσεις με τους συνεργάτες μας. Έχουμε επίσης επισημάνει με συνέπεια τη διαθεσιμότητά μας για να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό απειλή. Στοχεύοντας όσους δεν είναι υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγή, οι ΗΠΑ παίζουν με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ τώρα δεν μας δίνουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στον ΠΟΕ, σε μια υπόθεση επίλυσης διαφορών και με την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο», είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

«Σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Κάναμε όλα για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τους τελευταίους μήνες είχα μιλήσει επανειλημμένα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ», πρόσθεσε η Επίτροπος Μάλστρομ. «Υποστήριξα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετάσχουν σε μια θετική ατζέντα για το διατλαντικό εμπόριο και να εξαιρέσει πλήρως, μόνιμα και άνευ όρων την ΕΕ από αυτούς τους δασμούς. Αυτό είναι και αυτό που έχουν ζητήσει οι ηγέτες της ΕΕ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως πίεση για να αποκτήσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που κάνουμε business και σίγουρα όχι μεταξύ εταίρων που συνεργάζονται τόσο πολλά χρόνια, που είναι φίλοι και σύμμαχοι», τόνισε με νόημα.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα ξεκινήσουμε μια υπόθεση επίλυσης διαφορών στον ΠΟΕ, καθώς αυτά τα αμερικανικά μέτρα αντιβαίνουν σαφώς σε συμφωνημένους διεθνείς κανόνες. Θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της αγοράς της ΕΕ από την εκτροπή του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ», κατέληξε η Επίτροπος Μαλστρομ.

Μέρκελ: Η ΕΕ θα απαντήσει αποφασιστικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποιούσε νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι δεν παύουν τις τελευταίες εβδομάδες να αξιώνουν τη μόνιμη εξαίρεσή τους.

Όπως έγραψε την Τετάρτη η Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγγείλει την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη σήμερα Πέμπτη, παραμονή της ημέρας που εκπνέει η προσωρινή εξαίρεση που παραχώρησε η Ουάσινγκτον στην ΕΕ.

Η Μέρκελ υπενθυμίζεται ότι είχε ταξιδέψει στα τέλη Απριλίου στις ΗΠΑ καταβάλλοντας μία ύστατη προσπάθεια εκ μέρους της Ευρώπης να αποτρέψει τον Τραμπ από την επιβολή πρόσθετων δασμών.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η απάντησή μας στο “Πρώτα η Αμερική” του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι “η Ευρώπη ενωμένη”

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Η απάντησή μας στο “Πρώτα η Αμερική” θα είναι “η Ευρώπη ενωμένη”», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Η Βρετανία ζητάει εξαίρεση

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση σχετικά με την αμερικανική απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα