Ο Τραμπ σταματά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των επισκεπτών στο Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ σταματά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των επισκεπτών στο Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ότι ο κατάλογος των επισκεπτών στον Λευκό Οίκο δεν θα δίνεται πλέον στη δημοσιότητα

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτεται η πρακτική της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο του καταλόγου των ονομάτων των επισκεπτών στον Λευκό Οίκο, που είχε ξεκινήσει επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και εχεμύθειας.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκληρης της προεδρίας του Ομπάμα, ο κατάλογος των προσώπων που επισκέπτονταν τον Λευκό Οίκο—μη εξαιρουμένων αιρετών, αξιωματούχων, ιερωμένων, πρεσβευτών και ξένων ηγετών—ήταν διαθέσιμος στο Διαδίκτυο μέσω μιας φόρμας στην οποία μπορούσε κάπιος να κάνει αναζητήσεις. Επιτρέπονταν ορισμένες εξαιρέσεις στον κανόνα, για πρόσωπα που έκαναν προσωπικές επισκέψεις σε μέλη της οικογένειας Ομπάμα ή για λόγους ασφαλείας.

Ο κατάλογος αυτός αποτελούσε ένα χρυσωρυχείο πληροφόρησης για τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που ερευνούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στους κόλπους της κυβέρνησης, μολονότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούσαν κάλλιστα να παρακάμπτουν τον σκόπελο κάνοντας τις συναντήσεις τους αλλού.

Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου, η βάση δεδομένων έπαψε να είναι διαθέσιμη. Και χθες Παρασκευή ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι δεν θα διατίθενται στο εξής αυτά τα δεδομένα στο Διαδίκτυο, αφού αυτό δεν αποτελεί νομικά υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που επικαλέστηκαν το περιοδικό TIME και η εφημερίδα Washington Post, η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας των «σημαντικών κινδύνων για την εθνική ασφάλεια και των ζητημάτων εμπιστευτικότητας» που εγείρονταν.

Μια οργάνωση για την προώθηση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα στην αρχή της θητείας της, αξιώνοντας να δημοσιεύεται ο κατάλογος αυτός. Ο δημοκρατικός Λευκός Οίκος τελικά συναίνεσε και άρχισε να δημοσιεύει οικειοθελώς τον κατάλογο των επισκεπτών, για πρώτη φορά.

Φέτος πολλές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση Τραμπ να τηρήσει αυτό το προηγούμενο, όχι μόνο για τον Λευκό Οίκο, αλλά και για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, όπου ο δισεκατομμυριούχος υποδέχεται συχνά επισκέπτες, και για τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
SHARE:

24Media Network