Ο Τσαβούσογλου “έδωσε” τον Τραμπ για την έκδοση του Γκιουλέν

Ο Τσαβούσογλου “έδωσε” τον Τραμπ για την έκδοση του Γκιουλέν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα AP

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πει το ναι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Στην Αργεντινή ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι εργάζονται για την έκδοση του Γκιουλέν και άλλων προσώπων”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη διάσκεψη της G20 κατά την οποία συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες πριν από δύο εβδομάδες. Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Πρώην σύμμαχος του Ερντογάν ο Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Ο Τραμπ είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του ιμάμη στο πλαίσιο των προσπαθειών χαλάρωσης των πιέσεων της Άγκυρας προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό με στόχο την πηγή χρηματοδότησης των γκιουλενιστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα