Ο τυφώνας Κοπού πλήττει τις Φιλιππίνες: Καταστράφηκαν σπίτια, ενώ έχουν εκτοπιστεί 10.000 άνθρωποι

Ο τυφώνας Κοπού πλήττει τις Φιλιππίνες: Καταστράφηκαν σπίτια, ενώ έχουν εκτοπιστεί 10.000 άνθρωποι

Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε στα βορειοανατολικά της χώρας εκτοπίζοντας χιλιάδες πολίτες από την πόλη Κασιγκουράν

Ο τυφώνας Κοπού πλήττει το βορειοανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (σ.σ. βράδυ του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), έχοντας ήδη καταστρέψει σπίτια κι έχοντας εκτοπίσει 10.000 ανθρώπους, δήλωσαν μετεωρολόγοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.

Δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινα θύματα από τη στιγμή που ο τυφώνας κατηγορίας τέσσερα, με ανέμους 210 χιλιομέτρων την ώρα, έφθασε στην παραθαλάσσια πόλη Κασιγκουράν, στις 04:00 (τοπική ώρα· στις 23:00 χθες ώρα Ελλάδας).

Ο τυφώνας προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές δρόμοι και γέφυρες καθώς και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρεις ημέρες. Η πρωτεύουσα Μανίλα δεν αναμένεται να πληγεί από αυτόν τον τυφώνα.

«Δεν έχουν ακόμη αναφερθεί θύματα, δόξα τω Θεώ», είπε ο Αλεξάντερ Πάμα, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Μείωσης του Κινδύνου και Αντιμετώπισης Καταστροφών των Φιλιππίνων. «Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια, έχουν ανατραπεί στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης και έχουν πέσει δέντρα κλείνοντας μεγάλους δρόμους», συνέχισε ο Πάμα και τόνισε πως 10.000 εκτοπίστηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα του Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού των Φιλιππίνων.

Χιλιάδες πολίτες απομακρύνθηκαν πριν χτυπήσει ο τυφώνας

Η πόλη Κασιγκουράν, την οποία πλήττει ο τυφώνας Κοπού, είναι απομονωμένη, σημείωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός dzBB. Περίπου 6.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους πριν χτυπήσει ο τυφώνας, ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Τουλάχιστον 30 πτήσεις και δρομολόγια πορθμείων προς περιοχές των βόρειων Φιλιππίνων ακυρώθηκαν, ενώ ορισμένα δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων ανεστάλησαν λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων, ειδικά σε ορεινές περιοχές.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο είχε καλέσει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να μην πανικοβληθούν και να κάνουν επειγόντως προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Την τελευταία φορά που ο Ακίνο είχε κάνει τέτοια έκκληση ήταν το 2013, μία ημέρα πριν ο «υπερτυφώνας» Χαϊγιάν πλήξει τις κεντρικές Φιλιππίνες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 6.300 ανθρώπους και αφήνοντας εκατομμύρια άστεγους.

Κατά μέσον όρο, περίπου 20 τυφώνες πλήττουν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network