Ο Ζαν - Μαρκ Ερό νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Ζαν - Μαρκ Ερό νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Μαρκ Ερό PHOTOGRAPH: YOAN VALAT/EPA

Διαβάστε ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ποιοι αναμένεται να υπουργοποιηθούν για να τον πλαισιώσουν

Τον Ζαν-Μαρκ Ερό όρισε πρωθυπουργό ο Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Ερό θεωρείται στη Γαλλία ένας "Σοσιαλδημοκράτης α λα γερμανικά" και γνωρίζει καλά τους διαδρόμους της εξουσίας τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο και μπορεί να δημιουργήσει εκείνους τους απαραίτητους διαύλους ανάμεσα στις δύο πρωτεύου σες.

Το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1950 στο Μολεβριέ, στη Δυτική Γαλλία, από πατέρα εργάτη και μητέρα μοδίστρα.

Πήρε πτυχίο στη Γερμανική Φιλολογία, έγινε καθηγητής Γερμανικών, ενώ το 1971 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα . Στα 27 του ήταν ήδη δήμαρχος του Σεντ-Ερμπλέν, το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ από το 1989 είναι δήμαρχος της Νάντης.

Είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών από το 1997. Η πολιτική του πορεία δεν υπήρξε ανθηρή, καθώς το 1997 ήρθε αντιμέτωπος με σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο καταδικάστηκε σε εξάμινη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 30.000 φράγκων.

Κατηγορήθηκε πως είχε αναθέσει τη δημοτική εφημερίδα της Νάντης, χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό, σε εταιρεία φίλα προσκείμενη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα προσωπικού του πλουτισμού ή πολιτικής χρηματοδότησης, ο ίδιος έχει δηλώσει πως απλώς ανέλαβε την ευθύνη ως δήμαρχος.

Οι μισές θα είναι γυναίκες

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έχει δηλώσει ότι τα μισά μέλη της κυβέρνησής του θα είναι γυναίκες.

Αυτό παρουσιάζει δύο προβλήματα: πρώτον, δεν έχει μεγάλη «δεξαμενή» για να αντλήσει γυναίκες υπουργούς γιατί οι οκτώ και πλέον στους 10 πολιτικούς στη Γαλλία είναι άντρες, και δεύτερον θα δυσαρεστήσει πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλιστών που θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Ανάμεσα στις λίγες γυναίκες που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία συμπεριλαμβάνονται η πρώην υπουργός Εργασίας Μαρτίν Ομπρί, 61 ετών, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκιγκού, 65 ετών, και η πρώην υπουργός Πολιτισμού Κατρίν Τροτμάν, 61 ετών. Ανάμεσα στα ανερχόμενα στελέχη των Σοσιαλιστών που ελπίζουν να πάρουν υπουργείο είναι η 38χρονη Ορελί Φιλιπετί, η 39χρονη Ντελφίν Μπατό και η 34χρονη γαλλομαροκινή Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ. Η Σεσίλ Ντιφλό, ηγέτης των Πρασίνων, πιέζει προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

SHARE:

24Media Network