Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα δεν θα γίνουν θέσεις μόνιμης διαμονής

Refugees and migrants arrive by boat on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, in Lesbos, on October 8, 2015 /         , , 8 , 2015
Refugees and migrants arrive by boat on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, in Lesbos, on October 8, 2015 / , , 8 , 2015 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Τι διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα Μετανάστευσης, σχολιάζοντας την απόφαση της πρόσφατης μίνι Συνόδου Κορυφής, που προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Δύο λειτουργικά hotspots, μέχρι στιγμής

Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, «δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής», επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ’ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 50.000 θέσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν ως το τέλος του χρόνου στις Βαλκανικές χώρες, η Ν. Μπερτρό εξήγησε ότι ο σκοπός είναι να παρασχεθεί στέγη στους μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο με χαμηλές θερμοκρασίες και να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι μόνο δύο είναι προς το παρόν λειτουργικά. Το ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας (τρέχουσα χωρητικότητα 500 θέσεις), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα πέντε κέντρα στη χώρα.

Το δεύτερο υπό λειτουργία hotspot βρίσκεται στη Λέσβο (τρέχουσα χωρητικότητα 700 θέσεις), ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα άλλα τέσσερα. Η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε ότι στα hotspots υπάρχει επί τόπου προσωπικό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex, EASO (υπηρεσία ασύλου), Europol και Eurojust που συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι προς το παρόν έχουν μετεγκατασταθεί 86 πρόσφυγες από την Ιταλία, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στη Φινλανδία και τη Γαλλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται η μετεγκατάσταση 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, ανέφερε η Ν. Μπερτρό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιούνκερ για προσφυγική κρίση: Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις. Κινούνται αργά, ενώ θα έπρεπε να τρέχουν

Μίνι Σύνοδος: Κέντρα υποδοχής για 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

SHARE: