Οι χιμπατζήδες δεν έχουν το ανθρώπινο δικαίωμα να είναι ελεύθεροι

Οι χιμπατζήδες δεν έχουν το ανθρώπινο δικαίωμα να είναι ελεύθεροι

Δεν είχε αίσιο τέλος η καμπάνια για τα δικαιώματα των χιμπατζήδων

Μια φιλοζωική οργάνωση με το όνομα NhRP (Nonhuman Rigths Project, "Πρόγραμμα μη ανθρωπίνων δικαιωμάτων") ξεκίνησε πριν αρκετό καιρό μια καμπάνια ώστε να δοθούν σε ζώα με ανώτερες νοητικές ικανότητες, τα οποία έχουν αποδειδειγμένα συνείδηση, το δικαίωμα στην ελευθερία, όπως ακριβώς ισχύει και για τον άνθρωπο. Η νομική διαμάχη που ακολούθησε στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, κατέληξε πως η δαρβινική θεωρία, δεν μπορεί να αποτελέσει άλοθι για να αποκτήσουν οι χιμπατζήδες νομική υπόσταση.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο απεφάνθη πως τα ζώα δεν μπορεί να έχουν δικαιώματα, αφού δεν γίνεται να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνα για τις πράξεις τους. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε μεταξύ άλλων πως "η αδυναμία τους να βαρύνονται από νομικές υποχρεώσεις και κοινωνικά χρέη καθιστά ανάρμοστη την αναγνώριση νομικών δικαιωμάτων για τους χιμπατζήδες". Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή την αιχμαλωσία του Τόμι του χιμπατζή, αλλά και του Κίκο του κωφού χιμπατζή, καθώς και δύο ακόμη ζώων του ίδιου είδους που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα και η οργάνωση ζητούσε τη μεταφορά τους σε κατάλληλο χώρο όπου ζουν και άλλοι εκπρόσωποι του είδους. Η πρώτη έφεση λοιπόν που αφορούσε στον Τόμι, απορρίφθηκε την Πέμπτη.

Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών αναζωπυρώνεται τον τελευταίο καιρό, μετά από νέα στοιχεία που δείχνουν πως οι χιμπατζήδες και ο άνθρωπος μοιάζουν γενετικά κατά τουλάχιστον 95%. Επιπλέον, συμπεριφορικές μελέτες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός κόσμος, η κοινωνική ζωή και η ευφυΐα του χιμπατζή δεν απέχουν από τον άνθρωπο όσο πιστεύαμε. Για το λόγο αυτό πολλά ινστιτούτα υγείας στην Αμερική αποφάσισαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση πειραμάτων σε ζώα που διατηρούσαν μέχρι πρόσφατα. Αντίστοιχα η αμερικανική κυβέρνηση το 2013 ενέκρινε 12 εκατομμύρια δολάρια για την... συνταξιοδότηση δεκάδων χιμπατζήδων σε κατάλληλο χώρο.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

SHARE:

24Media Network