Οι Γερμανοί 'μαυρίζουν' τη Μέρκελ

EU leaders summit with Turkey on migrants crisis on March 17-18, 2016 at the European Council, in Brussels /   -  ,  17-18 , 2016
EU leaders summit with Turkey on migrants crisis on March 17-18, 2016 at the European Council, in Brussels / - , 17-18 , 2016 SOOC

Νέες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τη δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών προς το πρόσωπο της Άγνκελα Μέρκελ. 6 στους 10 δεν επιθυμούν να είναι εκ νέου Καγκελάριος

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Cicero ( αντίστοιχο των αμερικανικών The New Yorker και The Atlantic) το 63% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος η Ανγκελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά κρατίδια, τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών τάσσονται κατά της τέταρτης θητείας την καγκελαρίου. Η απόρριψη της καγκελαρίου έχει εθνικές διαστάσεις, αφού το ποσοστό είναι στα δυτικά 63,8% και στα ανατολικά κρατίδια 64,8%. Μάλιστα στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξωνίας το ποσοστό φτάνει το 79% αντίστοιχα, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι για την καγκελάριο τα ποσοστά στα δυτικά κρατίδια της Βρέμης και του Σλέσβιχ Χόλσταϊν όπου κατά της Μέρκελ τάσσεται μόνο το 55%.

Προφανώς η καγκελάριος Μέρκελ απώλεσε την εμπιστοσύνη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης την οποία δεν θα μπορέσει εύκολα να ξανακερδίσει, γράφει το περιοδικό.

Η "ταξική" Άνγκελα

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι άντρες απορρίπτουν τη νέα υποψηφιότητα Μέρκελ σε ποσοστό 66,1%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 61,9%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της αρνητικής στάσης των ερωτηθέντων στις ηλικίες 45-54 ετών (70%). Κατά της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ τάσσεται το 74,8% όσων δεν έχουν υψηλή μόρφωση, ενώ μόνο το 58,2% όσων έχουν πανεπιστημιακή.

Πολίτες με χαμηλό εισόδημα, αλλά και μορφωτικό επίπεδο οι πιο σκληροί επικριτές της Μέρκελ

Την απορρίπτει επίσης το 74,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και κάτω, ενώ μόνο το 56,5% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 4.000 ευρώ και πάνω. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «όσο μικρότερο είναι το εισόδημα και χαμηλότερο το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερη αποδοχή έχει η καγκελάριος.

Στο ίδιο αρνητικό συμπέρασμα για τη καγκελάριο καταλήγει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enmid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με αυτήν μόνο το 45% των Γερμανών επιθυμεί να είναι καγκελάριος η Μέρκελ και μετά τις εκλογές του 2017.

Στο 15% οι ακροδεξιοί

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθές από την ίδια εφημερίδα χθες και διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa, το συνολικό ποσοστό που θα έπαιρναν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εκλογές θα έφτανε μόλις το 30,5%.

17% οι απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού. Στο 15% οι ακροδεξιοί

Μαζί με το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το οποίο λαμβάνει σταθερά 19,5% θα έφταναν συνολικά μόνο το 50%, δηλαδή 17% λιγότερο από πού πήραν τα δύο κόμματα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) φτάνει ήδη το 15% σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι Πράσινοι (Die Grünen) παραμένουν, όπως και το κόμμα της αριστεράς Αριστερά (Die Linke), σταθεροί στο 13% και 10% αντίστοιχα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα έμπαινε αυτή τη φορά στη Boυλή με ποσοστό 7%.

Στανμάϊερ για πρόεδρο επιθυμούν οι Γερμανοί

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εnmid για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Funke, το 52% των Γερμανών επιθυμούν ως διάδοχο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, τον σοσιαλδημοκράτη Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης Υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόϊμπλε με 35%, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και με 33% ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν του κόμματος των Πρασίνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network