Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ενώ αν τεθεί θέμα ασφάλειας για την Τουρκία, "θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα"

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν. Σε συνέχεια των προειδοποιήσεων, η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Άρχισε η ψηφοφορία

Την ίδια ώρα, άρχισε κανονικά η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν' ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες. Πριν τις 9 π.μ. ώρα Ελλάδας, ψήφισε και ο τοπικός ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί. Η διαδικασία ξεκίνησε και στην πόλη Μαχμούρ που μέχρι πρότινος ήταν υπό τον έλεγχο των ανδρών του ISIS.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του "ναι" για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Κάλεσμα της Βαγδάτης σε άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Αρμπίλ

Υπενθυμίζεται ότι η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Κυριακή από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που γίνεται σήμερα.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Kurdish security services stand guard outside polling center shortly before opening for the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. (AP Photo/Khalid Mohammed)
Kurdish security services stand guard outside polling center shortly before opening for the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. (AP Photo/Khalid Mohammed) AP
An Iraqi Kurdish woman casts her ballot during the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. (AP Photo/Khalid Mohammed)
An Iraqi Kurdish woman casts her ballot during the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. (AP Photo/Khalid Mohammed) AP

Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι "θα προκαλέσει χάος στην περιοχή", όπως επεσήμανε χθες, το γραφείο του Ερντογάν.

A Kurdish woman leaves the voting booth after voting for Kurdish independence in the city of Kirkuk, Monday Sept. 25, 2017. Iraq's Kurdish region vote in a referendum on whether to secede from Iraq. (AP Photo/Bram Janssen)
A Kurdish woman leaves the voting booth after voting for Kurdish independence in the city of Kirkuk, Monday Sept. 25, 2017. Iraq's Kurdish region vote in a referendum on whether to secede from Iraq. (AP Photo/Bram Janssen) AP

Φωτογραφίες: rudaw.net, Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τούρκος υπουργός Τελωνείων: Δεν έχει αποκλειστεί η είσοδος από το Ιράκ

Μπαρζανί: Το Ιράκ είναι φανατικό κράτος και όχι δημοκρατικό

Ο Ερντογάν απειλεί για το δημοψήφισμα των Κούρδων

SHARE:

24Media Network