Οι πρώτες ώρες του Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο

Οι πρώτες ώρες του Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα, κατά την πρώτη μέρα διαμονής τους στον Λευκό Οίκο, 20 Ιανουαρίου 2021. Evan Vucci/AP

Η επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποτέλεσε μία από τις πρώτες πολιτικές πράξεις του Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019· οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράφει μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, 20 Ιανουαρίου 2021. Evan Vucci/AP

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL γεγονός πάντως που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ισως γι’ αυτόν ο Καναδός Πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που δέχθηκε τηλεφώνημα του νέου πλανητάρχη.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κρατά τον εγγονό του Beau στον Λευκό Οίκο, 20 Ιανουαρίου 2021 Evan Vucci/AP

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο Evan Vucci/AP

Πυροτεχνήματα κατά την πρώτη ημέρα διαμονής του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, 20 Ιανουαρίου 2021 Evan Vucci/AP

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Μνημείο του Λίνκολν κατά την πρώτη ημέρα διαμονής του στον Λευκό Οίκο, 20 Ιανουαρίου 2021 Evan Vucci/AP

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ορκωμοσίας, σε τελετή πολιτικών διορισμένων, από την Τραπεζαρία του Λευκού Οίκου, 20 Ιανουαρίου 2021 Evan Vucci/AP

Πότε έφτασε στο Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Με τη στρατιωτική μπάντα και τη στρατιωτική πομπή να προηγείται, η λιμουζίνα που μετέφερε τον νέο πρόεδρο έφτασε στον Λευκό Οίκο, σε μια ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που έμοιαζε με οχυρωμένο στρατόπεδο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος διέσχισε τα τελευταία μέτρα πεζός περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Τζιλ, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από τρεις προκατόχους του.

Οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους, οι οποίοι παρέστησαν νωρίτερα στην ορκωμοσία, συνόδευσαν τον Μπάιντεν και στο κοιμητήριο, στον τελευταίο του σταθμό πριν μπει στον Λευκό Οίκο. Ο 78χρονος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αμερικανούς και χαιρέτισε στρατιωτικά, ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στάθηκε προσοχή, με το χέρι στην καρδιά, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια, μπήκαν όλοι, μαζί με τις συζύγους τους, τις πρώην πρώτες κυρίες Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα, στο μνημείο.

Στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι θαμμένοι οι ήρωες των ΗΠΑ και δύο πρόεδροι, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα