Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν επιλέγουν την αποχή

Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν επιλέγουν την αποχή
This photo taken Tuesday May 2, 2017 in La Plaine Saint Denis, outside Paris, shows the TV studio where French presidential candidates will debate Wednesday, four days before the vote for the second round. Centrist presidential candidate Emmanuel Macron will debate with far-right candidate Marine Le Pen. (Eric Feferberg, Pool via AP) AP

Όπως είχε υποσχεθεί ο επικεφαλής της "ανυπότακτης Γαλλίας", οι εγγεγραμμένη στην ψηφιακή του πλατφόρμα ψήφισαν για τον τρόπο που θα κινηθούν στο β' γύρο. Ένα αποτέλεσμα που ενισχύει περαιτέρω το "κίνημα της αποχής"

Τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν λευκό στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ένα 35% ανέφερε πως θα ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ των περίπου 243.000 προσώπων που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα του κινήματός του, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και ψήφισαν στην ανεπίσημη αυτή έρευνα, όπως είχε προαναγγείλλει ο Ζαν Λουκ Μελανσόν από το βράδυ του α’ γύρου, το 36% επέλεξε λευκό ή άκυρο και το 29% την αποχή. Η επιλογή της ψήφου υπέρ της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, δεν δινόταν σε αυτή τη δημοσκόπηση. Τον Μακρόν απάντησε ότι θα ψηφίσει ένα 34,8%.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μακρόν να επικρατεί της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων, έναντι 40% για την υποψήφια της ακροδεξιάς. Για να το επιτύχει ωστόσο αυτό, εκτιμάται ότι ο πρώην τραπεζίτης θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των ψήφων του Μελανσόν. Συνολικά, περίπου 7 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο.

Ο ίδιος ο Μελανσόν έχει καταστήσει σαφές ότι φυσικά δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Λεπέν, ούτε περιμένει κανένας από τους υποστηρικτές του να την ψηφίσουν.

Χάνει έδαφος ο Μακρόν

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για το δίκτυο BFMTV και το περιοδικό L’Express κατέγραψε μεγάλο προβάδισμα του Μακρόν επί της Λεπέν, 59% έναντι 41%, αλλά με τον κεντρώο πρώην υπουργό Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να χάνει 5 μονάδες και την υποψήφια της ακροδεξιάς να κερδίζει 5 μονάδες σε σχέσει με την 24η Απριλίου, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο.

Εκείνο που πρέπει να παρατηρήσει κανείς στη δημοσκόπηση είναι πως οι πολίτες αποτιμούν πιο θετικά την προεκλογική καμπάνια της ακροδεξιάς υποψήφιας, σε σύγκριση με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν σε αυτό το διάστημα μεταξύ α’ και β’ γύρου, ενώ και οι δύο υποψήφιοι χάνουν έδαφος στο ερώτημα “πιστεύετε πως ο παραπάνω υποψήφιος θα είναι ένας ικανός πρόεδρος της Γαλλίας;”. Επιπλέον, σημαντικό εύρημα αφορά στα αίτια που θα επιλέξει κάθε ψηφοφόρος έναν από τους δύο υποψηφίους. Φαίνεται λοιπόν πως περισσότεροι από 6 στους 10 ψηφοφόρους του Μακρον τον επιλέγουν προκειμένου να μην εκλεγεί η αντίπαλός του. Αντίθετα, στο στρατόπεδο των εθνικιστών 53% δηλώνει πως την επιλέγει επειδή “προσχωρεί” στις ιδέες που εκείνη πρεσβεύει. 

Το 18% των ερωτηθέντων από την Elabe που θεωρεί σίγουρο ή σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει να ψηφίσει, παραμένει ωστόσο αναποφάσιστο σε αυτό το στάδιο για την επιλογή του. Επιπλέον, φαίνεται πως η αποχή αναμένεται να αγγίζει ποσοστά ρεκόρ, καθώς συνηθίζεται η δεύτερη Κυριακή να προκαλεί μεγαλύτερη συσπείρωση και συμμετοχή, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕ/ LE FIGARO/Eric Feferberg, Pool via AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα