Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν δικό τους στρατό

Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν δικό τους στρατό
Στρατός της Σερβίας (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Οι Σέρβοι της Βοσνίας σκοπεύουν να αποσύρουν τη συμφωνία για κοινό βοσνιακό στρατό, καθώς θέλουν να προτείνουν τον σχηματισμό στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν να σχηματίσουν «σε μερικούς μήνες» τον δικό τους στρατό, δήλωσε ο πολιτικός τους ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, μια απειλή που κινδυνεύει να συνδαυλίσει ακόμη περισσότερο μια πολιτική κρίση που προκλήθηκε τον Ιούλιο από το σερβικό μποϊκοτάζ των κεντρικών θεσμών της βαλκανικής χώρας.

«Θα αποσύρουμε τη συμφωνία μας για τον (κοινό βοσνιακό) στρατό», με μία ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, δήλωσε χθες, Δευτέρα το βράδυ ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Σέρβους στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας.

Παράλληλα, «θα προτείνουμε, προκειμένου να ληφθεί απόφαση τις ερχόμενες ημέρες (…), τον σχηματισμό στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας μέσα σε μερικούς μήνες», δήλωσε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους.

Η συμφωνία ειρήνης του Ντέιτον (ΗΠΑ) επικύρωσε τη διαίρεση της Βοσνίας, μιας πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, σε δύο οντότητες, μια σερβική και μια κροατο-βοσνιακή, που ενώνονται σε μια κεντρική κυβέρνηση.

Οι κοινές ένοπλες δυνάμεις, που αποτελούνται από 10.000 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό, δημιουργήθηκαν το 2006, έντεκα χρόνια μετά τον διακοινοτικό πόλεμο που προκάλεσε 100.000 θανάτους από το 1992 έως το 1995.

Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας την οποία προκαλεί συχνά ο Μίλοραντ Ντόντικ.

«Είναι μια εγκληματική πράξη ανταρσίας», αντέδρασε στη νέα του απειλή ο εκπρόσωπος των Κροατών στην προεδρία Ζέλικο Κόμσιτς, σε δήλωσή του στο Radio Sarajevo.

Η συλλογική προεδρία της Βοσνίας, που αποτελείται από τρία μέλη (έναν Σέρβο, έναν Κροάτη και έναν Βόσνιο), είναι η ανώτατη ηγεσία του στρατού.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ αναφέρεται τελευταία συχνά στο ενδεχόμενο μιας ανεξαρτησίας της σερβικής οντότητας, λέγοντας πως η Βοσνία είναι μια «δοκιμή» της διεθνούς κοινότητας και μια «ανέφικτη χώρα».

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων της Βοσνίας μποϊκοτάρουν από τον Ιούλιο τις εργασίες των κεντρικών θεσμών της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της άρνησης της γενοκτονίας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, τον Αυστριακό Βαλεντίν Ίνζκο, μερικές ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ένα αξίωμα το οποίο θα κατέχει στο εξής ο Γερμανός πολιτικός Κρίστιαν Σμιτ, διαθέτει διακριτικές εξουσίες που του επιτρέπουν να επιβάλλει νόμους και να αποπέμπει αιρετούς σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας ειρήνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα