Οι στρατιές των προσφύγων: Άνοιξε ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Βουδαπέστη

default image

Οι ουγγρικές αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν σήμερα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που περίμεναν στο σημείο από την Τρίτη να εισβάλλουν στις αποβάθρες. Στόχος τους να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο με προορισμό τη Γερμανία και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης (Vid+Pics)

Εκατοντάδες πρόσφυγες εισέβαλαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, μόλις οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στις 08.15 τοπική ώρα από τις εισόδους του σταθμού, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος εδώ και δύο ημέρες.

 

Το πλήθος των προσφύγων που ήταν συγκεντρωμένο από την Τρίτη έξω από τον σταθμό εισέβαλε στις αποβάθρες και σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιβασθούν σε τρένο από τις πόρτες και τα παράθυρα, την ώρα που τα μεγάφωνα μετέδιδαν το μήνυμα ότι κανένα τρένο που αναχωρεί από τον σταθμό του Κελέτι δεν θα εξυπηρετεί διεθνείς προορισμούς “για αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο”.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο συζητεί αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση

Το άνοιγμα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης συμπίπτει με την έναρξη ειδικής συνόδου του ουγγρικού κοινοβουλίου κατά την οποία θα συζητηθεί η ενίσχυση και αυστηροποίηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και η θέσπιση ποινών για όσους συλληφθούν να παραβιάζουν τον φράχτη ύψους 3,5 μέτρων που η Ουγγαρία υψώνει στα σύνορα με τη Σερβία.

 

Ο βουλευτής του κόμματος Fidesz Γκεργκέλι Γκούλιας δήλωσε σήμερα ότι οι σχετικές τροπολογίες αναμένεται να εγκριθούν εντός της εβδομάδας με την επιδίωξη του “εκμηδενισμού” της ροής παράτυπων μεταναστών μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Η αστυνομία απελευθέρωσε σήμερα τις εισόδους του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης, προκαλώντας την εισβολή στις αποβάθρες εκατοντάδων προσφύγων που είχαν αποκλεισθεί εδώ και δύο ημέρες έξω από τον σταθμό του Κελέτι.

 

Οι συρμοί αναχωρούν από τον σταθμό της Βουδαπέστης, όμως τα σύνορα με την Αυστρία και τη Σλοβακία είναι κλειστά.

Οι ουγγρικές σιδηροδρομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο κεντρικός σταθμός της Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετεί διεθνή δρομολόγια για “αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο”.

 

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι εφοδιασμένοι με ανοικτά σιδηροδρομικά εισιτήρια διάρκειας 15 ημερών.

Αδυναμία δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τον έλεγχο των συνόρων τους, ζητούν αναθεώρηση των κανόνων ασύλου

Παράλληλα, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και κατευθύνονται στα σύνορα με τα Σκόπια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητά να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, προκειμένου να μειωθεί η εισροή μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία, που δηλώνουν εδώ και καιρό αδυναμία να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία. η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι υπέγραψαν χθες κοινό έγγραφο με το οποίο ζητούν “δίκαιη” κατανομή προσφύγων στην Ε.Ε. Οι τρεις χώρες τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων ασύλου.

 

“Η Συνθήκη Σένγκεν έχει ντε φάκτο καταρρεύσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. “Υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι δύσκολο να πάρει κανείς βίζα εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν, ενώ τώρα έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να κυκλοφορούν εδώ χωρίς κανείς να τους ελέγχει”.

(Πηγή: AΠΕ, DailyMail)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα