Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό πλοίο

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου Associated Press

Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου, το απόγευμα της Δευτέρας, στον Κόλπο του Άντεν.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε φορτηγό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, ανοιχτά των νότιων ακτών της χώρας, στον Κόλπο του Άντεν.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της οργάνωσης πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση με πυραύλους, με στόχο αμερικανικό πλοίο.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία και πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στην «επίθεση» κατά της Υεμένης θα αποτελέσουν στόχους. Η απάντηση στις «αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη και οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση και τιμωρία».

Την ίδια στιγμή, άλλος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ότι η οργάνωση θα επεκτείνει τους στόχους της ούτως ώστε να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία. «Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται προς το Ισραήλ για να το στοχεύσουμε· αρκεί να είναι αμερικανικό» είπε ο Nasruldeen Amer και πρόσθεσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

Δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο αμερικανικό πλοίο

Όπως αναφέρει η αναφέρει η εταιρεία Ambrey, το πλοίο ήταν αμερικανικής ιδιοκτησίας, έχοντας σημαία Νήσων Μάρσαλ. Το χτύπημα, μάλιστα, φέρεται να προκάλεσε πυρκαγιά, ωστόσο το σκάφος παραμένει αξιόπλοο, ενώ δεν έχει τραυματιστεί άτομο του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αριστερή πλευρά του πλοίου φέρεται να χτυπήθηκε από ψηλά με πύραυλο.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις επιτίθενται σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι Χούθι. Τα εν λόγω χτυπήματα έρχονται ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων που περνούσαν από την περιοχή.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο – Είχε στόχο το USS Laboon

Σημειώνεται πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες πως καταδιωκτικό κατέρριψε πύραυλο κρουζ που είχε στόχο δικό τους καταδρομικό που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης, ελεγχόμενη από τους Χούθι.

Χθες, περί τις 16:45 (15:45 ώρα Ελλάδας), «πύραυλος κρουζ κατά πλοίων, που εκτοξεύθηκε από (περιοχή ελεγχόμενη από) τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι προς την κατεύθυνση του USS Laboon» αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ ανεπτυγμένου στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, «καταρρίφθηκε στα περίχωρα της ακτής της Χοντάιντα», στη δυτική Υεμένη, «από αμερικανικό καταδιωκτικό», ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, “κεντρική διοίκηση”) μέσω της πλατφόρμας X.

Η εν λόγω απόπειρα επίθεσης ήταν η πρώτη εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού. Οι Χούθι ως τώρα έβαζαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούσαν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, με τις επιθέσεις αυτές να γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα