ΟΗΕ: "Αυθαίρετη δολοφονία" ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε πόστερ
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε πόστερ AP

"Ο Μόρσι κρατήθηκε σε συνθήκες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά ως βάναυσες" σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο, αφού κατέρρευσε κατά τη δίκη του.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν σε μια έκθεσή τους ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, παραπέμπει σε "αυθαίρετη δολοφονία εγκεκριμένη από το κράτος".

Ο Μόρσι πέθανε τον Ιούνιο, αφού κατέρρευσε στο δικαστήριο όπου δικαζόταν.

"Ο Μόρσι κρατήθηκε σε συνθήκες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά ως βάναυσες, κυρίως η κράτησή του επί πέντε χρόνια στο σωφρονιστικό κέντρο της Τόρα", αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Ο θάνατός του, "αφού βίωσε αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να παραπέμπει σε αυθαίρετη δολοφονία", προσθέτει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής της οποίας ήταν η ειδική απεσταλμένη και η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου. Ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2013 από τον τότε αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τέθηκε υπό κράτηση. Έμεινε επί σχεδόν έξι χρόνια στην απομόνωση και δεν λάμβανε θεραπεία "για τον διαβήτη και την υπέρταση", σημείωσαν οι εμπειρογνώμονες. Οι αρχές είχαν ενημερωθεί κατ' επανάληψη ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν χιλιάδες κρατούμενοι στην Αίγυπτο, λόγω της αμέλειας των αρχών όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αίγυπτος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νεκρός στα 24 από καρδιακή ανακοπή ο νεότερος γιος του Μόρσι

Αίγυπτος: Διεθνές δικαστήριο για τη "δολοφονία" του Μόρσι θέλει ο Ερντογάν

Αίγυπτος: Οι αρχές αρνούνται να ταφεί ο Μόρσι στο οικογενειακό κοιμητήριο

SHARE: