ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τον Έμπολα

Health care workers, wearing protective suits, leave a high-risk area at the French NGO Medecins Sans Frontieres (Doctors without borders) Elwa hospital on August 30, 2014 in Monrovia. Liberia has been hardest-hit by the Ebola virus raging through west Africa, with 624 deaths and 1,082 cases since the start of the year. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGETDOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images
Health care workers, wearing protective suits, leave a high-risk area at the French NGO Medecins Sans Frontieres (Doctors without borders) Elwa hospital on August 30, 2014 in Monrovia. Liberia has been hardest-hit by the Ebola virus raging through west Africa, with 624 deaths and 1,082 cases since the start of the year. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGETDOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images AFP/GETTY IMAGES

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη για την επιδημία του Έμπολα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει μια «έκτακτη συνεδρίαση» την Πέμπτη το απόγευμα για την επιδημία του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ.

Η Πάουερ, η χώρα της οποίας προεδρεύει του Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η συνεδρίαση αυτή να καταλήξει «σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι αρμόδιο για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, να ασχολείται με ένα θέμα δημόσιας υγείας.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε την εξέλιξη της επιδημίας και να κινητοποιήσουμε τους πόρους μας» για να την αντιμετωπίσουμε, είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής.

«Μπορούμε να περιορίσουμε (την επιδημία του Έμπολα) και πρέπει να αποφύγουμε να υποκύψουμε στον πανικό (. . .), όμως η συλλογική μας απάντηση δεν ήταν επαρκής», σημείωσε η Πάουερ.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, που θα ξεκινήσει στις 14:45 (τοπική ώρα, 21:45 ώρα Ελλάδας), θα είναι ανοικτή σε εκπροσώπους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα (τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα).

Σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν και ο συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή που έχει ξεσπάσει μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.400 ανθρώπων σε σύνολο 4.784 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network