ΟΗΕ: Εξετάζει ταξιδιωτική απαγόρευση στην ηγεσία των Ταλιμπάν λόγω της καταπίεσης των γυναικών

ΟΗΕ: Εξετάζει ταξιδιωτική απαγόρευση στην ηγεσία των Ταλιμπάν λόγω της καταπίεσης των γυναικών
Γυναίκα στο Αφγανιστάν ap

Ο ασφυκτικός περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πληθαίνουν τα αιτήματα για ταξιδιωτική απαγόρευση στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

Να σταματήσει να επιτρέπει στην ηγεσία των Ταλιμπάν που ευθύνονται για την καταπίεση των γυναικών στο Αφγανιστάν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ζητούν από τον ΟΗΕ ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ ο ΟΗΕ έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση σε όλα τα ηγετικά μέλη τους, σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη διεθνή κοινότητα, εάν συνεχίσουν να καταστρατηγούν τα δικαιώματα των γυναικών, όπως το να τις απομακρύνει από τη δημόσια ζωή και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση λήγει αυτόματα στις 20 Ιουνίου, εκτός εάν την ανανεώσει ο ΟΗΕ, και, σύμφωνα με τον Guardian, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης όχι μόνο θέλουν την ανανέωσή της, αλλά και την παράτασή της. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη θέση των ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, μόνο 41 μέλη της διοίκησης των Ταλιμπάν επηρεάζονται από την ταξιδιωτική απαγόρευση μετά την μερική αναστολή της πριν από τρία χρόνια για να επιτραπεί σε 14 μέλη να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Heather Barr, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι θα πρέπει να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε τουλάχιστον τρία άτομα. Τον Abdul-Haq Wassiq, τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, τον σεΐχης Muhammad Khalid Hanafi, επικεφαλής του υπουργείου για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας και τον Haibatullah Akhundzada, τον κορυφαίο θρησκευτικό ηγέτη των Ταλιμπάν, ο οποίος φέρεται να διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην επέκταση της απαγόρευσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευσης για τα κορίτσια.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Margot Wallström τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής, λέγοντας: «Η μακροχρόνια απαγόρευση ταξιδιών από τον ΟΗΕ για τους ηγέτες των Ταλιμπάν συνεπάγεται παραίτηση για ορισμένους από αυτούς. Εν τω μεταξύ, οι Αφγανές γυναίκες δύσκολα μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους. Η εξαίρεση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης δεν πρέπει να ανανεωθεί χωρίς όρους: πραγματική πρόοδος για τις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν».

Η Annie Pforzheimer, πρώην αναπληρώτρια αρχηγός της αποστολής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, προέτρεψε επίσης το State Department να δράσει. «Η αναστολή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης θα επιτρέψει στους Ταλιμπάν να επιδιώξουν τη διπλωματική αναγνώριση που επιθυμούν, θέτοντας σε εφαρμογή μια υφέρπουσα ομαλοποίηση ενός αυταρχικού και εξτρεμιστικού κινήματος, το οποίο μπορεί να μιμηθούν άλλες ομάδες».

Σύμφωνα με τους επικριτές των Ταλιμπάν, χρησιμοποιούν επισκέψεις στο εξωτερικό για να παραπλανήσουν τους διπλωμάτες σχετικά με μια υποτιθέμενη “πλουραλιστική τους πορεία” και θεωρούν ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να μην πέσει θύμα. Ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν εθεάθησαν τελευταία φορά στην Αγία Πετρούπολη για το διεθνές οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα διατάγματα που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών είναι ολοένα και περισσότερα από την αφγανική κυβέρνηση. Πιο πρόσφατο είναι αυτό στις 17 Μαΐου, όταν οι Ταλιμπάν διέλυσαν την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, διακόπτοντας μια κρίσιμη πηγή υποστήριξης για τους Αφγανούς που έχουν υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών που υφίστανται βία λόγω φύλου.

Εννέα ημέρες αργότερα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν ολοκλήρωσε την αποστολή του περιγράφοντας τα πρόσφατα μέτρα ως μέτρα που «ταιριάζουν σε ένα πρότυπο απόλυτου διαχωρισμού των φύλων… με στόχο να κάνουν τις γυναίκες αόρατες στην κοινωνία».

Η Michelle Bachelet, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγόρευση στην ομιλία της στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά είπε: «Αυτό που βλέπουμε σήμερα στο Αφγανιστάν είναι η θεσμοθετημένη, συστηματική καταπίεση των γυναικών. Ο περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης των γυναικών επηρεάζει αρνητικά σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των γυναικών και των παιδιών τους να έχουν πρόσβαση και να συμμετέχουν σε υπηρεσίες υγείας, βιοπορισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα έχει μια ειδική σύνοδο αφιερωμένη στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Αφγανές γυναίκες, αλλά υπάρχει πίεση από την αφγανική κοινωνία των πολιτών να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, πιθανότατα την εβδομάδα που αρχίζει στις 4 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα