ΟΗΕ: Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα – Πάνω από 80.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την Ράφα

Διαβάζεται σε 3'
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φτάνουν στο κέντρο της Γάζας μετά τη φυγή τους από την πόλη Ράφα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φτάνουν στο κέντρο της Γάζας μετά τη φυγή τους από την πόλη Ράφα AP Photo/Abdel Kareem Hana

Περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (9/5) ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ στηρίζει ότι οι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στη Ράφα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Γάζας, και ότι πρέπει να τους εξοντώσει για τη δική του ασφάλεια.

Μπάιντεν: Αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Ράφα, θα διακόψουμε την προμήθεια όπλων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προμηθεύουν ορισμένα όπλα εάν ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ράφα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

Πρόσθεσε πάντως ότι «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές».

Παρά τη σθεναρή και ηχηρή αντίθεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα.  Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιχείρηση στην πόλη -όπου ο πληθυσμός έχει διογκωθεί με πρόσφυγες από άλλα τμήματα της Γάζας- θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες αμάχων.

«Αδιάκοπα» πυρά

Ισραηλινοί στρατιωτικοί συνέχισαν τις «στοχευμένες επιχειρήσεις» τους στην παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης, στην ανατολική Ράφα, στη βάση πληροφοριών για «τρομοκράτες που δρουν στον τομέα».

«Αδιάκοπα πυρά στα τυφλά του ισραηλινού πυροβολικού στην ανατολική και στην κεντρική Ράφα σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς και έπληξαν τους ψηλότερους ορόφους πολυκατοικιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμεντ Ραντουάν, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας στον θύλακο.

«Φοβόμαστε πολύ. Ο στρατός κατοχής συνεχίζει να ρίχνει στα τυφλά οβίδες σε συνοικίες στην ανατολική Ράφα και επιπλέον εντείνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί», δήλωσε κάτοικος της πόλης, ο Μουχάμαντ Άχμαντ Κίστα. «Ακόμα και περιοχές που παρουσιάζονται ως ασφαλείς από τον ισραηλινό στρατό βομβαρδίζονται», πρόσθεσε.

Το κλείσιμο των περασμάτων και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη στη Ράφα επιτείνουν τους φόβους πως η ανθρωπιστική κρίση στον θύλακο θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα