ΟΗΕ: 'Πολύ πρόωρη' η συζήτηση για επιστροφή προσφύγων στη Συρία

Το κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου
Το κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου NICK PALEOLOGOS / SOOC

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει επισφαλής και επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι

«Το 89% των Σύρων που ρωτήσαμε στο Λίβανο λέει ότι θέλει να επιστρέψει εν τέλει στη Συρία, αλλά σχεδόν όλοι από αυτούς δηλώνουν όχι τώρα», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν φύγει στον γειτονικό Λίβανο έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη χώρα τους το 2011 και σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου.

Καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν επανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας και οι μάχες έχουν τερματιστεί στις περισσότερες περιοχές της Συρίας, κάποιοι Λιβανέζοι πολιτικοί έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων.

ADVERTISING

Ενώ η κατάσταση σε κάποια μέρη της Συρίας είναι περισσότερη σταθερή από ό,τι σε άλλες, ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι η συζήτηση για την επιστροφή τους αυτή τη στιγμή είναι «πολύ πρόωρη».

«Παρακολουθούν τι συμβαίνει τώρα και σκέφτονται, τι έπεται; Τι πρόκειται να συμβεί στην Ιντλίμπ; Τι θα συμβεί στο νότο… στο Αφρίν, στις κουρδικές περιοχές;», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ αβέβαιο, οπότε οι άνθρωποι περιμένουν».

Ο Γκράντι συμπλήρωσε πως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάνει προετοιμασίες για τις εν τέλει επιστροφές των Σύρων προσφύγων, κάνοντας εργασίες για τη στέγασή τους στη Συρία, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και για την νομική προστασία τους.

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την επιστράτευσή τους από το στρατό και να σταλούν να πολεμήσουν, οπότε χρειάζεται να διαπραγματευτούμε αμνηστίες και εξαιρέσεις», υπογράμμισε.

Οι γειτονικές χώρες της Συρίας, Ιορδανία, Τουρκία, Ιράκ και Λίβανος φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 5,6 εκατομμυρίων Σύρων που έχουν φύγει από τη χώρα τους.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διεθνής βοήθεια για τις χώρες υποδοχής ενδέχεται να ξεκινά να μειώνεται και κάλεσε για συνέχιση της υποστήριξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Συρία
SHARE:

24Media Network