Όλαφ Σολτς: “Δεν υπάρχει ένταλμα σε βάρος του Νετανιάχου”

Διαβάζεται σε 2'
Όλαφ Σολτς
German Chancellor Olaf Scholz speaks during a joint press conference with The Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, Denis Becirovic, in the chancellory in Berlin, Tuesday, May 7, 2024. () 2024 Ebrahim Noroozi/AP Photo

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μπορούσε να συλληφθεί επί γερμανικού εδάφους σε περίπτωση που εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε σήμερα να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν η Γερμανία θα εκτελούσε ενδεχόμενο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει τέτοιο ένταλμα και ότι το Ισραήλ είναι κράτος με ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

“Ένα συμβούλιο δικαστών θα αποφασίσει. Και κατά τη λήψη της απόφασής τους, οι δικαστές θα λάβουν υπ’ όψιν τους ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατικό κράτος, με ισχυρή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη”, δήλωσε ο κ. Σολτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο.

Υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα πριν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου να προκαλεί αντιδράσεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε τη σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, εφόσον είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Στέφεν Χέμπεστράιτ απάντησε “φυσικά, τηρούμε τον νόμο“, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα.

Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ αποτελεί “θεμελιώδη” θέση της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο κ. Χέμπεστράιτ. Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στην BILD, δήλωσε σε ανάλογη ερώτηση: “Πάντα υποστηρίζαμε ως κυβέρνηση το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – τόσο η καγκελαρία όσο και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε, σήμερα μας αρέσει ένα πιάτο και αύριο όχι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα