Ολλανδία: Για πρώτη φορά lockdown μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Lockdown στο Άμστερνταμ
Lockdown στο Άμστερνταμ AP

Ένα βήμα πριν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς και την απαγόρευση πτήσεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική βρίσκεται η Ολλανδία.

Η Ολλανδία θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνική κλίμακα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της επιδημίας της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει καθημερινά από τις 20:30 έως τις 04:30 έως τις 10 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας πως θα ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού εφαρμοστεί το μέτρο αυτό.

Η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας την Παρασκευή.

Η Ολλανδία θα απαγορεύσει επίσης τις πτήσεις από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη νότια Αμερική από τις 23 Ιανουαρίου, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών της COVID-19, πρόσθεσε ο Ρούτε.

"Είναι ένα σκληρό μέτρο. Κανείς δεν θέλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Κανείς δεν τη χειροκροτεί", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

"Βέβαια, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πάρουμε ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Μόνο αν υπάρξει επαρκής υποστήριξη, θα λάβουμε μια οριστική απόφαση".

Ο Ρούτε και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από ένα σκάνδαλο που συνδεόταν με οικογενειακά επιδόματα, παραμένει όμως στη θέση του για να διαχειριστεί τη μάχη κατά του νέου κορονοϊού και τις τρέχουσες υποθέσεις, έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στα μέσα Μαρτίου.

"Ας μην γελιόμαστε, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πραγματικά θανατηφόρο", είπε ο Ρούτε.

"Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν είχε παραιτηθεί, θα είχαμε κάνει το ίδιο παίρνοντας ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο", είπε, διευκρινίζοντας πως αν το Κοινοβούλιο συμφωνήσει, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια των επόμενων ημερών.

"Έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή με μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία", είπε ο Ρούτε.

Οι παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 95 ευρώ.

Η Χάγη ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου μια νέα σειρά μέτρων εναντίον της COVID-19, τα πιο σκληρά που έχουν επιβληθεί στην Ολλανδία από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα είδη έχουν κλείσει, όπως και τα καφέ και τα εστιατόρια που παραμένουν κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου.

Αν και τα μέτρα αυτά, που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουν χαρακτηριστεί "περιοριστικά μέτρα" (λοκντάουν) από τις ολλανδικές αρχές, η χώρα δεν έχει εφαρμόσει περιορισμούς μετακίνησης.

Ο Ρούτε ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη ενός ατόμου από δύο το πολύ σήμερα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ολλανδία, Κορονοϊός, Lockdown
SHARE:

24Media Network