Ολλανδία: Γιατρός χρησιμοποιούσε το σπέρμα του σε θεραπείες γονιμότητας – Απέκτησε 21 παιδιά

Ολλανδία: Γιατρός χρησιμοποιούσε το σπέρμα του σε θεραπείες γονιμότητας – Απέκτησε 21 παιδιά
Εργαστήριο istock

Είκοσι ένα παιδιά και ενδεχομένως δεκάδες άλλα απέκτησε ένας γυναικολόγος στην Ολλανδία, καθώς χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα σε υποψήφιους γονείς που στράφηκαν σε αυτόν για θεραπεία γονιμότητας.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ολλανδία η αποκάλυψη ότι ένας γυναικολόγος χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα σε υποψήφιους γονείς που στράφηκαν σε αυτόν για θεραπεία γονιμότητας, με αποτέλεσμα να είναι ο πατέρας 21 παιδιών και ενδεχομένως δεκάδων άλλων.

Ο Jos Beek, που πέθανε το 2019, εργάστηκε σε νοσοκομείο μεταξύ 1973 και 1998. Τα ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από τον Beek περίμεναν ότι θα ήταν δικαιούχοι δειγμάτων από ανώνυμους δότες σπέρματος.

Το σκάνδαλο προέκυψε όταν μια οργάνωση που εντοπίζει βιολογικούς γονείς για όσους γεννήθηκαν με ανώνυμες δωρεές βρήκε ταίριασμα μεταξύ του DNA του Beek και 21 παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει θεραπεία στην κλινική του μεταξύ 1973 και 1986.

Η οργάνωση Fiom επικοινώνησε με το νοσοκομείο τον περασμένο Ιούνιο και αυτό ανέθεσε στη συνέχεια σε μια ανεξάρτητη επιτροπή να ερευνήσει το θέμα στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Beek είναι ο τρίτος γιατρός γονιμότητας στην Ολλανδία που βρέθηκε ότι χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα κατά τη διάρκεια θεραπείας γονιμότητας.

Σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2004, οι πολίτες στην Ολλανδία έχουν το δικαίωμα να μάθουν την ταυτότητα των βιολογικών γονέων τους μόλις συμπληρώσουν τα 16 του έτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα