Omoyele Sowore: Ο ακτιβιστής “δημόσιος κίνδυνος” συνελήφθη λίγο μετά την απελευθέρωσή του

Omoyele Sowore: Ο ακτιβιστής “δημόσιος κίνδυνος” συνελήφθη λίγο μετά την απελευθέρωσή του
Omoyele Sowore: Κρατούμενος συνείδησης ακόμα και μετά την εντολή απελευθέρωσής του AP

Δικαστήριο στη Νιγηρία έδωσε εντολή απελευθέρωσης του δημοσιογράφου, η Κυβέρνηση όμως έκρινε, πως αποτελεί κίνδυνο. Έτσι, συνελήφθη εκ νέου και παραμένει στη φυλακή.

Ο Νιγηριανός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Omoyele Sowore, συνελήφθη την Παρασκευή, μόλις μερικές ώρες αφότου είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως η Κυβέρνηση της χώρας φοβήθηκε, πως όντας εκτός φυλακής, θα ξεκινούσε διαμαρτυρία για την ελευθερία του λόγου στη Νιγηρία.

Ο Sowore είναι ο ιδιοκτήτης του ενημερωτικού, νιγηριακού site “Sahara Reporters” και έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της χώρας τον Φεβρουάριο. Την πρωταρχική αιτία της σύλληψής του αποτέλεσε η πρωτοβουλία του να καλέσει τον λαό σε διαμαρτυρία εναντίον του Προέδρου της χώρας, Muhammadu Buhari. Κατηγορήθηκε για προδοσία και ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Παρά τις δύο δικαστικές αποφάσεις που έδιναν το δικαίωμα να αφεθεί ελεύθερος με αναστολή, ο ακτιβιστής δημοσιογράφος εξακολουθεί να κρατείται φυλακισμένος από τις 3 Αυγούστου από τις Μυστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Νιγηρίας.

Την Πέμπτη το δικαστήριο έδωσε “τελεσίγραφο” για να αφεθεί ελεύθερος “μέσα στις επόμενες ώρες”. Έτσι και έγινε. Ο ακτιβιστής δημοσιογράφος, μετά από 4 μήνες, ήταν και πάλι ελεύθερος.

Όμως το πρωί της Παρασκευής, μόλις μερικές ώρες αφού είχε αφεθεί, οπλισμένοι αξιωματικοί του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας εντόπισαν τον δημοσιογράφο και βίαια τον συνέλαβαν. Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν και η σύζυγός του, η Ope Sowore.

Το CNN ήρθε σε επαφή με την μητέρα του Sowore. Τα λόγια της οποίας συγκλονίζουν.

“Οι ένοπλοι αξιωματούχοι του Υπουργείου έβλαψαν τον σύζυγό μου και με πολλή βία προσπάθησαν να τον συλλάβουν… ξανά. Χρησιμοποιώντας βάρβαρη δύναμη το κατάφεραν”.

“Δεν μπορώ να φάω, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Έχει επηρεαστεί σοβαρά η υγεία μου εδώ και μήνες. Παρακαλώ τον Buhari, αλλά και τον Αλάχ να αφήσουν ελεύθερο τον γιο μου”.

Η άτυχη μήτερα ζήτησε ακόμα κι από τον Donald Trump να παρέμβει, προκειμένου να δικαιωθεί το παιδί της.

Φυλακισμένος αντιρρησίας συνείδησης

Ο ακτιβιστής δημοσιογράφος έκανε συχνά νύξεις για κακή διακυβέρνηση και διαφθορά στην Νιγηρία. Η δημοτικότητα του κινήματος του ήταν “αγκάθι” για την προεδρία του Buhari.

“Οι εκλογές δεν μπορούν πλέον να σώσουν τη Νιγηρία ή να βελτιώσουν τη δημοκρατία της. Πρέπει να έχουμε μια επανάσταση στη χώρα”, είχε δηλώσει ο Sowore σε συνέντευξή του τον Ιούλιο.

Η σύλληψη του έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα με τις ομάδες – προασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εξαπολύουν έντονη κριτική εναντίον της Κυβέρνησης.

“Όταν συναντάμε περιπτώσεις αδικιάς σαν αυτή του Sowore είναι απαραίτητο ο κόσμος να το μαθαίνει, αλλά και να αντιδρά. Οι κρατούμενοι συνείδησης έχουν ανάγκη την υπεράσπιση του λαού ενάντια στην Κυβέρνηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Νιγηρίας στο CNN.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα