Ομπάμα: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της

default image

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γάλλο ομόλογό του, πως η Τουρκία δικαιούται να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια γενική σύρραξη

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, από τον Λευκό Οίκο, πως το “περιστατικό” με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές αρχές “υπογραμμίζει” το πρόβλημα που προκύπτει από την ανάπτυξη και την επιχείρηση των Ρωσικών δυνάμεων εναντίων των βάσεων του Ισλαμικού κράτους, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία στα σύνορα της με τη Συρία τόνισε πως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως: “Η Τουρκία, όπως κάθε άλλη χώρα διαθέτει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της (όταν παραβιάζονται)”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών για την αποκλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

“Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση” είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως αν η Ρωσία επικεντρωνόταν στο Ισλαμικό Κράτος και όχι στη στήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασαρ αλ Άσαντ τότε “οι πιθανότητες για λάθη θα ήταν πολύ λιγότερες”. “Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία δεν επικεντρώνεται στο Ισλαμικό Κράτος αλλά στην ενδυνάμωση του Άσαντ”.

 Πριν από λίγη ώρα, οι αρχές της χώρας σε μια προσπάθεια εξήγησης των αιτίων του χτυπήματος, ανέφεραν ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από το ρωσικό μαχητικό διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Το ΝΑΤΟ δικαιολογεί την αντίδραση της Ρωσίας

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ καλούν την Τουρκία να δείξει ψυχραιμία, μετά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Πολλοί από τους συμμετέχοντες τόνισαν πως όντως το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ωστόσο η δεύτερη υπερέβαλλε.

ΟΗΕ: Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

(Πηγή: telegraph)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα