Ορχάν Παμούκ: Να λυθεί το κουρδικό χωρίς πόλεμο

Ορχάν Παμούκ
Ορχάν Παμούκ AP

Πληθαίνουν οι φωνές από Τούρκους διανοητές, ενάντια στα σχέδια του Προέδρου Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν.

Ο Ορχάν Παμούκ, νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας (2006) παίρνει θέση στην Corriere Della Sera σχετικά με την επέμβαση του Ερντογάν στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων.

"Στην Τουρκία θα υπάρχουν πάντα διανοούμενοι, φιλελεύθεροι, έτοιμοι να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με τους Κούρδους και όχι με τον πόλεμο. Και είμαι ένας από αυτούς", λέει χαρακτηριστικά.

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν εμένα στην Τουρκία και δεν είναι όλοι Κούρδοι. Πολλοί από αυτούς δέχονται διαρκή πίεση ή βρίσκονται στη φυλακή".

Ο Αχμέτ Ίσελ, Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας, είναι αισιόδοξος:

"Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει το σχέδιό του. Νομίζω ότι στο τέλος η Τουρκία θα εγκατασταθεί σε μια συμβολική ζώνη ασφαλείας 5-10 χιλιομέτρων βάθους

Η ιδέα να ξαναγυρίσουν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε αυτή την περιοχή είναι εντελώς μη ρεαλιστική: "Πρόκειται κυρίως για Άραβες που προέρχονται από το Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Γούτα. Δύσκολο να συνδυαστούν με τον τοπικό πληθυσμό".

Για τον καθηγητή Fabrice Balanche, ειδικό πολιτικό αναλυτή για θέματα Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο Lyon 2, η ιδέα της Άγκυρας είναι η εξής: να εφαρμόσει εθνοκάθαρση και να δημιουργήσει μια νέα αραβική περιοχή.

"Ο Ερντογάν θέλει να εκδιώξει τον κουρδικό πληθυσμό και να οικοδομήσει νέες πόλεις με τους Άραβες πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό η κουρδική ταυτότητα θα καταστραφεί".

Είναι δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί μια τέτοια επιχείρηση. Ακόμα κι αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει έναν άσσο στο μανίκι του: εκείνο των κρατουμένων της ξένης υπηκοότητας του ISIS που βρίσκονται στα χέρια των Κούρδων: "Η Ευρώπη" - εξηγεί ο Ίσελ - "δεν θέλει να πάρει πίσω τους τζιχαντιστές. Αυτό δίνει χώρο για διαπραγμάτευση στον Ερντογάν".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία: Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος που επέκρινε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

SHARE:

24Media Network