Ορκίστηκε ο νέος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν

Ορκίστηκε ο νέος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, ενώπιον του προέδρου Φίσερ

Ενώπιον του προέδρου Χάιντς Φίσερ ορκίστηκε σήμερα νέος καγκελάριος της Αυστρίας ο Σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, τέσσερις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς.

Αναλαμβάνετε ένα μεγάλο, ωραίο αλλά και δύσκολο αξίωμα, με πολλές ευθύνες", είπε ο πρόεδρος Φίσερ απευθυνόμενος στον 50χρονο Κερν, στην τελετή που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Βιέννη.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερν δήλωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει με τους Συντηρητικούς, τονίζοντας ότι "δεν θα πουλήσει την ψυχή του" απλώς και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

"Θα περάσουμε τον ποταμό όταν φτάσουμε στην όχθη του. Το σχέδιό μου είναι να μην οδηγήσω το SPO στην αντιπολίτευση, το αντίθετο ισχύει, όμως στην τελική, χρειαζόμαστε μια ταυτότητα και είναι απολύτως αδιανόητο για εμάς να εργαστούμε με κόμματα που υποδαυλίζουν (το μίσος) εναντίον των ανθρώπων και των μειονοτήτων", τόνισε.

Το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στην Αυστρία ως κόμβο οικονομικής δραστηριότητας, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις, ανέφερε ο νέος Αυστριακός καγκελάριος, προαναγγέλλοντας ένα νέο πολιτικό ύφος, επιστροφή στην αισιοδοξία, με συγκεκριμένα μέτρα για τη αναστροφή του άσχημου κλίματος στη χώρα, καθώς «η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη είναι η κακή διάθεση».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης - το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, και ο υποψήφιός του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής - ο Κρίστιαν Κερν τόνισε πως η απάντηση είναι σχετικά απλή: Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να παραμείνουν ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, και αν το πετύχουν, θα μπορούν οι ίδιοι να ορίζουν με ποιον θα συνεργάζονται.

Παραπέμποντας στην πρόταση στελεχών του κόμματός του για έναν κατάλογο κριτηρίων ως προς αυτές τις συνεργασίες, ο νέος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών επισήμανε πως ένα κριτήριο είναι ότι «δεν συνεργαζόμαστε με κόμματα τα οποία υποδαυλίζουν μίσος εναντίον ανθρώπων και μειονοτήτων» και πως τέτοιες αρχές πρέπει να προηγούνται από την παραμονή και μόνο στην εξουσία, ενώ στόχος πρέπει να είναι η άσκηση πολιτικής με σαφείς προθέσεις, και παρ’ όλα αυτά να γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί.

Ο κ. Κερν διευκρίνισε πως στον επικείμενο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, θα ψηφίσει τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, τον υποψήφιο του κόμματος των Πράσινων της αντιπολίτευσης, ο οποίος θα είναι αντιμέτωπος με τον νικητή του πρώτου γύρου, τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, που έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει και να αναδειχθεί νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

Ως προς το εάν αυτή η σαφής τοποθέτησή του αποτελεί και σύσταση προς τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών να υπερψηφίσουν τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο Κρίστιαν Κερν παρέπεμψε στον παρόντα υπαρχηγό τους και ασκούντα καθήκοντα αρχηγού, δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος παρατήρησε πως το κόμμα του δεν δίνει «γραμμή», αλλ’ ωστόσο είναι σαφές πως η πλειονότητα των Σοσιαλδημοκρατών δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Νόρμπερτ Χόφερ και ο ίδιος φυσικά θα ψηφίσει τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Στις πρώτες αυτές δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Κρίστιαν Κερν υπογράμμισε πως ο ίδιος, ως αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, θέλει σε κάθε περίπτωση «να ανοίξει τα παράθυρα» και να αφήσει να φυσήξει «φρέσκος άνεμος» στο κόμμα, για να βρεθεί αυτό στο ύψος των περιστάσεων, καθώς «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε τότε τη μεγαλύτερή του ισχύ, όταν υποστήριζε τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό».

Στο προσφυγικό ζήτημα, ο Κρίστιαν Κερν, παραπέμποντας στις ήδη ισχύουσες αποφάσεις της κυβέρνησης συνασπισμού, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος με ανθρωπιά και ανθρωπισμό, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η επιθυμία του πληθυσμού για υποκειμενική ασφάλεια, ενώ προπάντων σημαντικό είναι να τεθούν στο επίκεντρο τα μέτρα υλοποίησης της ενσωμάτωσης.

Στις δηλώσεις του, ο Κρίστιαν Κερν, υπογράμμισε τη βούλησή του για συνεργασία με τον κυβερνητικό εταίρο του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, «προς το οποίο τείνουμε χείρα συνεργασίας» και με του οποίου τον αρχηγό (και αντικαγκελάριο), Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε νωρίτερα, πριν την αποψινή ορκωμοσία του, συνομιλίες σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Ο Ράινχολντ Μιτερλένερ ασκούσε έως σήμερα χρέη καγκελάριου, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση πριν από μία εβδομάδα, έπειτα από σχεδόν οκτάχρονη θητεία, του Βέρνερ Φάιμαν, τόσο από τη θέση του καγκελάριου όσο και του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Κρίστιαν Κερν. θα εκλεγεί επίσημα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών από το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου, ενώ το τακτικό συνέδριό τους, που θα ψηφίσει το νέο πρόγραμμα του κόμματος, θα πραγματοποιηθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία του τον ερχόμενο Νοέμβριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network