Όρκο ότι θα παραμείνει αλώβητος έδωσε ο Ερντογάν

Όρκο ότι θα παραμείνει αλώβητος έδωσε ο Ερντογάν

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία, μετά τις αποκαλύψεις σκανδάλου διαφθοράς. Τον Γκιουλέν στοχοποιεί ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε την Κυριακή ότι θα επιβιώσει από την κρίση διαφθοράς που περικυκλώνει την κυβέρνησή του, λέγοντας πως εκείνοι που επιδιώκουν την ανατροπή του θα αποτύχουν ακριβώς όπως και οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εξουσία στην Τουρκία, η οποία έχει βιώσει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και θετική εξωτερική πολιτική υπό την ενδεκαετή ηγεσία του, στην υπηρεσία μιας διεθνούς συνωμοσίας που εμφανίζεται με το μανδύα των ποινικών διώξεων.

Ωστόσο, επιλέγοντας κάπως ηπιότερους τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε να επιδιώκει κοινό έδαφος με τον εδρεύοντα στις ΗΠΑ Τούρκο κληρικό, η αντιπαλότητα του οποίου με τον Ερντογάν θεωρείται ευρέως ότι έχει αναζωπυρώσει την αμφισβήτηση.

Τεταμένο το κλίμα στη χώρα

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τούρκοι που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά των διαδηλώσεων στην κεντρική Κωνσταντινούπολη. Οι ταραχές έφεραν στο νου τις διαμαρτυρίες στα μέσα του έτους οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή σχέδια ανάπτυξης για το πάρκο Γκεζί της πόλης αλλά διευρύνθηκαν σε διαμαρτυρίες για αυταρχισμό του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν, το οποίο έχει ισλαμικές ρίζες.

Ο Ερντογάν, που περιοδεύει στην Τουρκία για να συγκεντρώσει υποστήριξη ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτιο, προκάλεσε αυτούς που τον κατηγορούν για την κράτηση με την κατηγορία της διαφθοράς των γιων τριών υπουργών και του επικεφαλής της κρατικής τράπεζας Halkbank στις 17 Δεκεμβρίου.

«Είπαν "Γκεζί" και έσπασαν τζάμια. Τώρα λένε "διαφθορά" και σπάζουν τζάμια. Αυτές οι συνωμοσίες δεν θα επιτύχουν», δήλωσε ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους στη δυτική επαρχία Μανίσα. «Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η διαφθορά, ο νόμος ή η δικαιοσύνη. Η μόνη τους έγνοια είναι να καταστρέψουν την ισχύ αυτού του έθνους».

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει "εκκαθαρίσει" περίπου 70 αστυνομικούς ερευνητές που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ οι αγορές έχουν τρομάξει και ένας αξιωματούχος του ΑΚ δήλωσε πως οι γενικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν νωρίτερα από το 2015, αν η κρίση επιμείνει.

Αν και επτά διαδηλωτές και ένας αστυνομικός είχαν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις του καλοκαιριού, η δημοτικότητα του Ερντογάν παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστη στις δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές λένε πως αυτό οφείλεται στην ισχυρή υποστήριξη που απολαμβάνει ανάμεσα στους ευσεβείς Τούρκους και στις πλούσιες ελίτ, καθώς και στη διασκορπισμένη φύση αυτών των διαδηλώσεων.

Στο στόχαστρο ο Γκιουλέν

Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν για ένα ξένο χέρι στην υπόθεση έφερε στο επίκεντρο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν τούρκο κληρικό που κηρύττει από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει αυτοεξοριστεί και του οποίου το κίνημα Χιζμέτ έχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οπαδούς, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας και δικαστών, στην Τουρκία.

Ο Γκιουλέν αρνείται ότι έχει αναμιχθεί στην υπόθεση διαφθοράς. Ωστόσο επικρίνει τακτικά τον Ερντογάν, πρώην σύμμαχό του με τον οποίο φιλονίκησε σε μια διαμάχη για τον έλεγχο σε ένα δίκτυο τουρκικών θρησκευτικών σχολείων με μεγάλο κύρος, τα οποία προετοιμάζουν τους σπουδαστές για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου.

Σε ένα ασαφώς διατυπωμένο κήρυγμα που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Γκιουλέν το σαββατοκύριακο, ο κληρικός παρομοίασε την παρούσα κατάσταση με σκοτεινές περιόδους της ιστορίας, όταν «οι μάζες ήταν τα παιχνίδια των δημαγωγών, που τους έβαζαν να κοιμηθούν και τους ξυπνούσαν κατά βούληση».

Προέβλεψε πως «η κηδεία αυτούς του χάους και οι ιερές μέρες όταν το έθνος θα είναι σε ένα μονοπάτι ανακούφισης, είναι κοντά».

Ο Ερντογάν έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι ο Γκιουλέν ευθύνεται για το σκάνδαλο. Ο Νταβούτογλου ήταν πιο διπλωματικός σήμερα, λέγοντας πως το Χιτσμέτ θα πρέπει να πιστώσει την κυβέρνηση του ΑΚ για τα επιτεύγματά του.

"Προσευχόμαστε με ελπίδα και κατανόηση πως ό,τι κάναμε τα τελευταία δέκα χρόνια θα το δουν, και πως οι φίλοι μας, οι αδελφοί μας, θα ψάξουν την ψυχή τους", είπε στην τουρκική τηλεόραση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network