Ουκρανία: Υπό κράτηση για διαφθορά ο μεγιστάνας Ίχορ Κολομόισκι

Ουκρανία: Υπό κράτηση για διαφθορά ο μεγιστάνας Ίχορ Κολομόισκι
Ukraine’s Security Service

Ο ισχυρός επιχειρηματίας Κολομόισκι κατονομάζεται από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ως ύποπτος σε έρευνα για απάτη.

Αξιωματούχοι των ουκρανικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας κατονόμασαν τον ισχυρό επιχειρηματία Ίχορ Κολομόισκι ως ύποπτο σε υπόθεση απάτης και ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε το Σάββατο (02/09)  η υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταστήσει προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται εναντίον της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και ο Κολομόισκι, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ουκρανία, είναι ο πιο γνωστός από όσους έχουν τεθεί στο στόχαστρο.

Ο Ζελένσκι, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως κωμικός στον ρόλο του προέδρου σε μια σειρά που μεταδιδόταν από τηλεοπτικό δίκτυο ιδιοκτησίας του Κολομόισκι, αρνείται ότι έχει προσωπικές σχέσεις με τον επιχειρηματία.

«Διαπιστώθηκε πως την περίοδο 2013-2020 ο Ίχορ Κολομόισκι νομιμοποίησε πάνω από μισό εκατομμύριο χρίβνια (14 εκατομμύρια δολάρια) αποσύροντάς στα στο εξωτερικό και χρησιμοποιώντας την υποδομή των ελεγχόμενων τραπεζών», ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε η SBU στην εφαρμογή Telegram.

Tο Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Κολομόισκι για σχόλια.

Η υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν μια ομάδα αστυνομικών ερευνητών στην πόρτα του σπιτιού του, με τον Κολομόισκι να παραλαμβάνει και να υπογράφει έγγραφα.

Ukraine’s Security Service


Ο Κολομόισκι είναι πρώην ιδιοκτήτης της μεγάλης ουκρανικής τράπεζας PrivatBank, η οποία εθνικοποιήθηκε στα τέλη του 2016 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Νωρίτερα φέτος αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνα στην κατοικία του Κολομόισκι σε σχέση με μια ξεχωριστή έρευνα για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας που ανήκαν εν μέρει στον επιχειρηματία.

Ο Κολομόισκι ήταν ο ιδιοκτήτης περιουσιακών στοιχείων στον ενεργειακό, τον τραπεζικό και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου ενός τηλεοπτικού δικτύου με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Κολομόισκι το 2021 «λόγω ανάμιξής του σε σημαντική υπόθεση διαφθοράς». Οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης πως ο Κολομόισκι και ένας επιχειρηματικός εταίρος του ξέπλεναν υπεξαιρεθέντα κεφάλαια μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κολομόισκι αρνείται τις κατηγορίες.

Υπό κράτηση για δύο μήνες

Ουκρανικό δικαστήριο διέταξε να τεθεί υπό κράτηση για δύο μήνες ο Κολομόισκι. Ο Ζελένσκι, σε μια έμμεση αναφορά στη δικαστική δίωξη του Κολομόισκι, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που με τις ενέργειές του οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης χρονίζουσες υποθέσεις.

«Ευχαριστώ τους αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για την αποφασιστικότητά τους να επιλύσουν δίκαια καθεμιά από τις υποθέσεις που καθυστερούσαν επί δεκαετίες» ανέφερε ο Ζελένσκι στο βραδινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα