“Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή”, λέει το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
“Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή”, λέει το Ισραήλ
AP Photo/Victor R. Caivano

Δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός, ούτε σήμερα, Πέμπτη σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές.

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κανένας από τους δύο δεν έδωσε εξηγήσεις.

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.

Από την πλευρά της πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται υπό επεξεργασία. “Είμαστε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί“, δήλωσε.

Την ίδια ώρα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.

“Η εκεχειρία αναβλήθηκε εξαιτίας λεπτομερειών στον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν”

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλεπόταν αρχικά για σήμερα, αναβλήθηκε ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για «τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.

Ήδη, δήλωσε, «υπήρξε (χθες, Τετάρτη) μια ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων κρατουμένων από τα δύο στρατόπεδα μέσω των καταριανών και αιγύπτιων μεσολαβητών».

«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά -κάτω των 19 ετών- και ταυτόχρονα 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν και η συμφωνία θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο», με φόντο το σταμάτημα των μαχών στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και περιορισμένες υπερπτήσεις ισραηλινών αεροπλάνων στον βορρά, ανέφερε.

«Η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο που θα παραδοθούν», πρόσθεσε.

Αρχικά προτάθηκε «να παραδοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και να οδηγηθούν στην Αίγυπτο», που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, πριν τους παραλάβει «η ισραηλινή πλευρά», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος που έχει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.

«Μετά προτάθηκε να γίνει κατ’ αρχάς μια ιατρική επίσκεψη από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού για να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας των ομήρων» και μετά μια ιατρική επίσκεψη στους άλλους άμαχους ομήρους «για να βεβαιωθουν για την κατάσταση της υγείας τους», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Συνελήφθη ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα

Ο Χάλεντ Αμπού Σάμρα, προϊστάμενος στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη σύλληψη του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει ότι αναζητεί εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

“Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με άλλους υγειονομικούς”, επεσήμανε ο γιατρός Αμπού Σάμρα.

Ο Αμπού Σαλμίγια είχε δηλώσει στο AFP ότι στις 18 Νοεμβρίου έλαβε από τον ισραηλινό στρατό “εντολή εκκένωσης” του νοσοκομείου αλ Σίφα. Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο, έπειτα από “αίτημα” του διευθυντή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα