Ουάσινγκτον Ποστ: Εξτρεμιστές επιχειρούν να διεισδύσουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Ουάσινγκτον Ποστ: Εξτρεμιστές επιχειρούν να διεισδύσουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Η αλ-Κάιντα  επεδίωξε επανειλημμένα να διεισδύσει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που οδήγησε αυτές τις τελευταίες να αρχίσουν έρευνες γύρω από χιλιάδες εργαζομένούς τους.

Η CIA αποκάλυψε πως περίπου ένα πέμπτο των υποψηφίων για μια θέση εργασίας που είχαν ύποπτο προφίλ, είχαν "σημαντικές σχέσεις με τρομοκράτες και/η με εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ένα εμπιστευτικό έγγραφο.

Το έγγραφο δόθηκε στην εφημερίδα σε ημερομηνία που δεν διευκρινίζεται από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, το φυγά πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), στον οποίο έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Μολονότι το έγγραφο δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τη φύση των σχέσεων των υποψηφίων με τρομοκρατικές ή εχθρικές οργανώσεις, επικαλείται συχνά τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την αλ-Κάιντα και οργανώσεις που συνεργάζονται μ' αυτές.

Ο φόβος για μια διείσδυση τρομοκρατών είναι τέτοιος που η NSA είχε προβλέψει πέρυσι να διεξαγάγει έρευνες για τουλάχιστον 4.000 πρόσωπα που ήταν εξουσιοδοτημένα να διαχειρίζονται διαβαθμισμένα έγγραφα.

Η NSA παρακολούθησε εν δυνάμει ύποπτες δραστηριότητες μελών του προσωπικού ερευνώντας εξονυχιστικά χιλιάδες "χτυπήματα" στα πληκτρολόγια των υπολογιστών εργασίας.

Στις ύποπτες συμπεριφορές περιλαβάνεται η είσοδος σε εμπιστευτικές τράπεζες δεδομένων προσώπων που δεν έχουν συνήθως πρόσβαση σ' αυτές ή το "κατέβασμα" ορισμένων εγγράφων, εξήγησαν στην "Ποστ" δύο πρόσωπα οικεία με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθηθεί το προσωπικό.

Ωστόσο το πρόγραμμα, το οποίο κόστισε εκατομμύρια δολάρια, σημείωσε σημαντικές καθυστερήσεις και κυρίως δεν κατάφερε να εντοπίσει τον Σνόουντεν όταν αυτός αντέγραφε ένα ευρύ φάσμα εγγράφων της NSA με υψηλό βαθμό διαβάθμισης.

"Τα τελευταία χρόνια, ένας μικρός αριθμός υποψηφίων για τη CIA επισημάνθηκε για διάφορα προβλήματα", δήλωσε ένας αξιωματούχος.

"Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα πρόσωπο στα πέντε αυτής της μικρής ομάδας είχε πράγματι σημαντικούς δεσμούς με εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών και / ή με τρομοκρατικές οργανώσεις ".

Σύμφωνα με το ίδιο εμπιστευτικό έγγραφο, η NSA δημιουργεί αυτή τη στιγμή μια τεράστια βάση δεδομένων με την ονομασία Wildsage για να διανείμει ευαίσθητες πληροφορίες στα κέντρα ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξει διείσδυση και σ' αυτή τη βάση δεδομένων.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντείνει τη διερεύνηση εσωτερικών απειλών μετά την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων το 2010 από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο υπεύθυνος αυτής της διαρροής που ήταν η πιο μεγάλη στην ιστορία των ΗΠΑ, ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ένας αναλυτής πληροφοριών που ονομάζεται πλέον Τσέλσι Μάνινγκ, καταδικάσθηκε στα τέλη Αυγούστου σε κάθειρξη 35 ετών.

Το 2011, το Κογκρέσο είχε αναθέσει στο διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ να δημιουργήσει ένα "πρόγραμμα αυτοματοποιημένου εντοπισμού εσωτερικών απειλών" για να εμποδίσει στο μέλλον διαρροές όπως αυτή στον WikiLeaks ή να εντοπίζονται διπλοί πράκτορες.

Ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, προσθέτει η "Ουάσινγκτον Ποστ".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network