Ουγγαρία και Πολωνία δεν αλλάζουν στάση στο ζήτημα των προσφύγων

Ουγγαρία και Πολωνία δεν αλλάζουν στάση στο ζήτημα των προσφύγων
Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto addresses media after Russian President Vladimir Putin visited the World Judo Championships in Budapest, Hungary, Monday, Aug. 28, 2017. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Σύμφωνα με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, η απόφαση βασίστηκε περισσότερο σε πολιτικούς παρά σε νομικούς υπολογισμούς, ενώ η Σίντλο δηλώνει πως η Πολωνία θα συνεχίσει να μη δέχεται μετανάστες

“Απεχθή και ανεύθυνη” θεωρεί η κυβέρνηση της Ουγγαρίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές Ουγγαρίας και Σλοβακίας κατά του μηχανισμού ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

“Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί πως η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι απεχθής και ανεύθυνη”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας πως “Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης”.

Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, η απόφαση βασίστηκε περισσότερο σε πολιτικούς παρά σε νομικούς υπολογισμούς: “Η πολιτική βίασε τον ευρωπαϊκό νόμο και αξίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σιγιάρτο υποσχέθηκε πως η χώρα του “θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να θέλει να επιβάλει” την εφαρμογή τους.

“Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα”, πρόσθεσε.

Σίντλο: Δεν αλλάζουμε στάση

Την συνέχιση άρνησης της Πολωνίας να δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες στη βάση του προγράμματος της ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους, ανακοίνωση η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι Βρυξέλλες έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κράτη μέλη να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε η Σίντλο σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Petr David Josek

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα