Ουκρανία: Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση ο Πούτιν – Η “καταστροφή” και οι περιορισμένες επιλογές του

Ουκρανία: Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση ο Πούτιν – Η “καταστροφή” και οι περιορισμένες επιλογές του
Βλαντίμιρ Πούτιν Sergei Bobylev/TASS News Agency Host Pool Photo via AP

Μόλις λίγες ημέρες ήταν αρκετές για τον ουκρανικό στρατό να αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου και ο Πούτιν πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη "πρόκληση" για εκείνον. Οι περιορισμένες επιλογές του Ρώσου προέδρου.

Η έξυπνη στρατηγική, σε συνδυασμό με τις κουρασμένες ρωσικές δυνάμεις σε σημεία “κλειδιά” της Ουκρανίας, ήταν αρκετά για τον ουκρανικό στρατό να ανακτήσει σημαντικές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, μεγαλύτερο πλήγμα για τους Ρώσους φαίνεται να είναι το Χάρκοβο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη -για εκείνον- “πρόκληση”, ενώ οι επιλογές του φαίνεται πλέον να είναι σημαντικά περιορισμένες.

Η Μόσχα προσπάθησε να χαρακτηρίσει τη βιαστική αποχώρηση των στρατευμάτων της ως “ανασυγκρότηση”, αλλά σε ένδειξη του πόσο άσχημα φαίνονται τα πράγματα για τη Ρωσία, ο στρατός έχει επικριθεί δημόσια από αρκετούς υψηλού προφίλ πιστούς του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος προμήθευσε χιλιάδες των μαχητών στην επίθεση.

Οι νίκες της Ουκρανίας “ζαλίζουν” τον Πούτιν

Η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές αποτυχίες νωρίτερα στον πόλεμο, όπως όταν έχασε τη ναυαρχίδα του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα ή όταν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τις περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου.

Αλλά η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Πούτιν, δήλωσε στο CNN ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Anton Barbashin.

“Η απόσυρση του Κιέβου πλαισιώθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης, κάτι που έπρεπε να κάνουν για να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων. Η συνιστώσα της προπαγάνδας εστιαζόταν πάντα στην περιοχή του Ντονμπάς ως κορυφαία προτεραιότητα, αλλά τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται σταδιακά τόσο από το Χάρκοβο, όσο και από το Λουγκάνσκ, θα ήταν πολύ πιο προβληματικό να το εξηγήσω εάν η Ουκρανία πιέσει περαιτέρω”, συμπληρώνει ο Barbashin.

Το Κρεμλίνο τη Δευτέρα είπε ότι ο Πούτιν γνώριζε την κατάσταση στην πρώτη γραμμή και επέμεινε ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” της -όπως χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία- για να πάρει τον έλεγχο των Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Αλλά αυτή η επιχείρηση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη από τις νίκες της Ουκρανίας στο Χάρκοβο. Και οι οπισθοχωρήσεις εκεί έχουν πυροδοτήσει τις επικρίσεις μεταξύ σημαντικών Ρώσων στρατιωτικών bloggers και προσωπικοτήτων στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ακόμη και ο ίδιος ο Πούτιν έχει επικριθεί. Τη Δευτέρα, βουλευτές από 18 δημοτικές περιφέρειες στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Κολπίνο ζήτησαν την παραίτησή του, σύμφωνα με αναφορά με λίστα υπογραφών που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Περιορίζονται οι επιλογές του Πούτιν

Ειδικοί ισχυρίζονται για τον Πούτιν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυξανόμενη πίεση. Οι Ρωσικές εθνικιστικές και φιλοπολεμικές φωνές ζητούν ολοένα και περισσότερο ριζοσπαστικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κινητοποίησης και επιθέσεων κατά ουκρανικών μη στρατιωτικών υποδομών, με αρκετούς μάλιστα να προτείνουν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

“Γενικά υπάρχει μια έντονη αίσθηση πανικού μεταξύ των Ρώσων φιλοπολεμικών αναλυτών”, είπε ο Barbashin.

Το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής έχει απορρίψει την ιδέα μιας μαζικής κινητοποίησης και οι παρατηρητές της Ρωσίας πιστεύουν ότι είναι απίθανο ο Πούτιν να ζητήσει μια τέτοια κινητοποίηση, επειδή γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραδοχή ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” είναι στην πραγματικότητα πόλεμος.

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον περασμένο μήνα για την αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού σε 1,15 εκατομμύρια, προσθέτοντας 137.000 στρατιωτικούς, αλλά οι αναλυτές λένε ότι πιθανότατα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη Ρωσία να μεγεθύνει το στρατό της.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια ομάδα αναλυτών με έδρα την Ουάσιγκτον, επεσήμανε την Κυριακή ότι ορισμένες περιφερειακές αρχές έχουν αντιμετωπίσει κριτική για την ώθησή τους να στρατολογήσουν συμβασιούχους στρατιώτες και εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η πλήρης έκταση των πρόσφατων κερδών της Ουκρανίας -και η ικανότητά της να τα διατηρήσει- είναι ακόμα ασαφής. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι εάν η ουκρανική αντεπίθεση συνεχιστεί με παρόμοιο ρυθμό, ο Πούτιν θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να παρουσιαστεί ως ισχυρός στρατηγός.

“Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ως πρόεδρος και που αντιμετωπίζει η Ρωσία ως ανεξάρτητη χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης”, είπε ο Barbashin.

“Η καλύτερη επιλογή για τον Πούτιν αυτή τη στιγμή θα ήταν να πιέσει για διαπραγματεύσεις και να καθυστερήσει”, δήλωσε η Μελίντα Χάρινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ευρασίας στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

Μέχρι το Κρεμλίνο να “σπάσει” τη σιωπή του, παραμένει άγνωστο τι θα επέλθει. Αυτό που είναι σαφές όμως είναι ότι η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία -και ό,τι επιλέξει να κάνει στη συνέχεια- θα καθορίσει την κληρονομιά του. Ύστερα από τις τελευταίες ημέρες, αυτή η κληρονομιά έχει “πληγωθεί” περισσότερο από ποτέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα