Ουκρανία: Δύο ελικόπτερα κατερρίφθησαν στο Σλαβιάνσκ

Ukrainian government troops guard a checkpoint near the village of Dolina, 30 kilometers (18 miles) from Slovyansk, eastern Ukraine, Thursday, May 1, 2014. Russian state news media were quick to dismiss the protests as the work of Ukrainian neo-Nazis, a particularly loaded accusation because Ukrainian nationalists collaborating with the Nazis are blamed for horrific reprisal attacks during World War II.(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Ukrainian government troops guard a checkpoint near the village of Dolina, 30 kilometers (18 miles) from Slovyansk, eastern Ukraine, Thursday, May 1, 2014. Russian state news media were quick to dismiss the protests as the work of Ukrainian neo-Nazis, a particularly loaded accusation because Ukrainian nationalists collaborating with the Nazis are blamed for horrific reprisal attacks during World War II.(AP Photo/Alexander Zemlianichenko) AP

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν τα χαράματα επιδρομή για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν από τους αυτονομιστές το Σλαβιάνσκ

Δύο ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα όταν δύο ελικόπτερα MI-24 κατερρίφθησαν με φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

"Τα ελικόπετρα κατερρίφθησαν από αγνώστους που χρησιμοποίησαν φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών. Δύο ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Αμυνας στο Κίεβο.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές ρωσόφωνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται επίθεση από τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση "ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης", ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί -- "να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης".

"Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες", έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους "μισθοφόρους" ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. "Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη", υπογράμμισε.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ χαρακτήρισαν την επιχείρηση "μεγάλης κλίμακας" και είπαν πως έχουν συλλάβει αιχμάλωτο ένα πιλότο.

Οι μάχες άρχισαν στις 4 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι. Ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται σε νότιο προάστιο του Σλαβιάνσκ.

"Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου", είπε ο ντόπιος κάτοικος Γκενάντι, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό του. "Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)".

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU επιβεβαίωσε από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της πως "ένα ελικόπτερο κατερρίφθη, γεγονός που καταδεικνύει την παρουσία επιτόπου ξένων στρατιωτικών ειδικών και όχι μόνο πολιτών, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση".

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ και αρχηγός των αυτονομιστών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ υποστήριξε από την πλευρά του πως οι αντάρτες "κατέρριψαν δύο ελικόπτερα", οι πιλότοι των οποίων ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: